- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Dzisiaj upiekłam ,,trochę" inne muffiny ,smakują babkowo i mają zielone plamki
a tu jest chwaście ,który użyłam do tych muffin
http://pl.wikipedia.org/wiki/Podagrycznik_pospolity
Muffiny z podagrycznikiem z wanilią
tu jest przepis oryginalny
http://nami-nami.blogspot.com/2008/05/grou...la-muffins.html
wersja jest na 8 muffin -mi wyszły bardzo kopiaste ( ale mi sie pomyliły miary
)
2 duże jajka
100 ml cukru(ja dopiero teraz zobaczyłam te ml i dałam 100gr cukru
100 g masła ,roztopić
200 ml mąki ja dałam 200gr
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki esencji waniliowej -ja dałam całą łyżeczkę takiej domowej
30 gr młodych liści podagrycznika pospolitego
Poodrywałam iście ,zalałam wrzącą wodą na kilka minut.
Ubiłam jajka z cukrem na puszystą masę ,dodałam przestudzone masło i wanilię ,chwile ubijałam .
Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszałam łyżką
Liście podagrycznika mocna wycisnęłam z wody ,posiekałam (polecam bardzo drobno ,u mnie są tak sobie posiekane)i jeszcze wycisnełam ,wsypałam do masy i wymieszałam ,nałożyłam do 8 dołków wyłożonych papierkami
Piekłam w 220 stopniach przez (można ok 12-15 minut) 12 minut
Wystudziłam na kratce .Na pewno do powtórzenia ,na drugi raz zachowam oryginalne miary

a tu jest chwaście ,który użyłam do tych muffin
http://pl.wikipedia.org/wiki/Podagrycznik_pospolity
Muffiny z podagrycznikiem z wanilią
tu jest przepis oryginalny
http://nami-nami.blogspot.com/2008/05/grou...la-muffins.html
wersja jest na 8 muffin -mi wyszły bardzo kopiaste ( ale mi sie pomyliły miary

2 duże jajka
100 ml cukru(ja dopiero teraz zobaczyłam te ml i dałam 100gr cukru

100 g masła ,roztopić
200 ml mąki ja dałam 200gr

1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki esencji waniliowej -ja dałam całą łyżeczkę takiej domowej
30 gr młodych liści podagrycznika pospolitego
Poodrywałam iście ,zalałam wrzącą wodą na kilka minut.
Ubiłam jajka z cukrem na puszystą masę ,dodałam przestudzone masło i wanilię ,chwile ubijałam .
Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszałam łyżką
Liście podagrycznika mocna wycisnęłam z wody ,posiekałam (polecam bardzo drobno ,u mnie są tak sobie posiekane)i jeszcze wycisnełam ,wsypałam do masy i wymieszałam ,nałożyłam do 8 dołków wyłożonych papierkami
Piekłam w 220 stopniach przez (można ok 12-15 minut) 12 minut
Wystudziłam na kratce .Na pewno do powtórzenia ,na drugi raz zachowam oryginalne miary



