Puszysty, z chrupiąca skórką
składniki
4-4,5 szklanki maki pszennej tortowej
1 szklanka maki żytniej razowej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka wrzącej wody
1 szklanka jasnego piwa
2 łyżki miodu
4 dag drożdży
1 łyżka soli
sposób przygotowania
Ręcznicy:
Jeśli miód jest gęsty należy go stopić. Wymieszać drożdże z miodem, dodać 2 łyżki maki i odstawić na 15 min. Do miski wlać drożdże, dodać mąki i sól. Piwo wymieszać z wodą. Dodać do maki, wyrobić na ścisłe, nie klejące się do rak ciasto. Odstawić aż podwoi swoją objętość. Przełożyć do dwóch wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek. Odstawić na 30 min, aż mocno wyrośnie. Można posypać sezamem, makiem, ziarnami słonecznika. Nagrzać piekarnik do 220 stopni, wstawić chleby i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec oko 40 min, sprawdzając patyczkiem, czy chleb się upiekł. Jeśli piekarnik ma taką funkcję to ostanie 10 min. piec tylko od dołu. Wystudzić na kratce, tak aby powietrze miało dostęp od spodu chleba
Maszynowcy:
Chleb należy zrobic z połowy porcji. Jeśli miód jest gęsty należy go stopić. Woda może być zimna. Włozyć wszytkie składniki do maszyny. Program Normal (3,5 godz.)

składniki
4-4,5 szklanki maki pszennej tortowej
1 szklanka maki żytniej razowej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka wrzącej wody
1 szklanka jasnego piwa
2 łyżki miodu
4 dag drożdży
1 łyżka soli
sposób przygotowania
Ręcznicy:
Jeśli miód jest gęsty należy go stopić. Wymieszać drożdże z miodem, dodać 2 łyżki maki i odstawić na 15 min. Do miski wlać drożdże, dodać mąki i sól. Piwo wymieszać z wodą. Dodać do maki, wyrobić na ścisłe, nie klejące się do rak ciasto. Odstawić aż podwoi swoją objętość. Przełożyć do dwóch wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek. Odstawić na 30 min, aż mocno wyrośnie. Można posypać sezamem, makiem, ziarnami słonecznika. Nagrzać piekarnik do 220 stopni, wstawić chleby i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec oko 40 min, sprawdzając patyczkiem, czy chleb się upiekł. Jeśli piekarnik ma taką funkcję to ostanie 10 min. piec tylko od dołu. Wystudzić na kratce, tak aby powietrze miało dostęp od spodu chleba
Maszynowcy:
Chleb należy zrobic z połowy porcji. Jeśli miód jest gęsty należy go stopić. Woda może być zimna. Włozyć wszytkie składniki do maszyny. Program Normal (3,5 godz.)