" Tiramisu Karoliny"

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
"Tiramisu Karoliny"

Ponieważ Olcieek pytała o ten przepis, postanowiłam go wstawć na naszym forum, bo warto.
Oryginalny przepis jest tu: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis13595.html
Uważam, że w przypadku tego ciasta nie ma co się zastanawiać, w czym rózni się on od prawdziwego Tisamisu (bo się różni), tylko po prostu robic i zajadać, bo jest dobre samo w sobie!
icon_smile.gif

Ja zrobiłam je w ten sposób:


S4021191.JPG S4021189.JPG

Biszkopt:
4 żółtka zmiksować na puch z 125 g ( 1/2 standardowej szklanki) Cukru pudru. Dodać 125 g Mąki ziemniaczanej i 125 g. Mąki pszennej oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksować dokładnie, dolewając w razie potrzeby trochę mleka.

Z białek z kilkoma kroplami soku z cytryny ubić sztywną pianę.
Dodać delikatnie do ciasta.

Ciasto piec w prostokątnej tortownicy 180 st do zezłocenia.
Moja blaszka ma 14 x 32 cm.

Przekroić na pół, przestudzić.

Poncz:
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 5 łyżeczek cukru, 10 łyżek amaretto na szklankę wrzącej wody. Wymieszać, przestudzić.
Kawa musi wyjść bardzo mocna i bardzo słodka.

Nasączyć ponczem dolną część ciasta.

Na część dolną nałożyć konfiturę z czarnej porzeczki.
Część górną posmarować nutellą od strony dolnej.

Krem:
Ubić na sztywno 0.5 litra śmietany tortowej 30 % z 3 łyżeczkami cukru pudru – nie może być za słodka. Pod koniec ubijania dodać torebeczkę śmietan-fixu.
Dodać pudełeczko 3-krotnie mielonego twarożku, niesłodkiego - 250 g. Wymieszać.

Na dolnym cieście rozsmarowałam warctwę konfitury z czarnej porzeczki.
Połową kremu posmarowałam dolne ciasto, na to położyłam górne ciasto, nutellą do dołu.
Nasączyłam górne ciasto ponczem i posmarowałam drugą połową kremu.
Zrobiłam na kremie dekoracyjne fale i posypałam kakao.

Schłodzić w lodówce.


Pyszne i nie za słodkie!
mniam.gif
 

Załączniki

  • S4021191.JPG
    S4021191.JPG
    38.7 KB · Wyświetleń: 2
  • S4021189.JPG
    S4021189.JPG
    38 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
A, fakt, zagapiłam się
ugly_08.gif


Ja dałam twarożek z lidla, 250 g.

Karolina w swoim przepisie daje pół na pół twarożku i smietany. W sumie, kwestia wyboru, czy ma byc bardziej "twarożkowe". Ja po dodaniu jednego stwierdziłam, że wystarczy, i więcej już nie dawałam.
icon_smile.gif




Edit :
Polecam też Tiramisu klasyczne
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: