- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
"Tiramisu Karoliny"
Ponieważ Olcieek pytała o ten przepis, postanowiłam go wstawć na naszym forum, bo warto.
Oryginalny przepis jest tu: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis13595.html
Uważam, że w przypadku tego ciasta nie ma co się zastanawiać, w czym rózni się on od prawdziwego Tisamisu (bo się różni), tylko po prostu robic i zajadać, bo jest dobre samo w sobie!
Ja zrobiłam je w ten sposób:
Biszkopt:
4 żółtka zmiksować na puch z 125 g ( 1/2 standardowej szklanki) Cukru pudru. Dodać 125 g Mąki ziemniaczanej i 125 g. Mąki pszennej oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksować dokładnie, dolewając w razie potrzeby trochę mleka.
Z białek z kilkoma kroplami soku z cytryny ubić sztywną pianę.
Dodać delikatnie do ciasta.
Ciasto piec w prostokątnej tortownicy 180 st do zezłocenia.
Moja blaszka ma 14 x 32 cm.
Przekroić na pół, przestudzić.
Poncz:
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 5 łyżeczek cukru, 10 łyżek amaretto na szklankę wrzącej wody. Wymieszać, przestudzić.
Kawa musi wyjść bardzo mocna i bardzo słodka.
Nasączyć ponczem dolną część ciasta.
Na część dolną nałożyć konfiturę z czarnej porzeczki.
Część górną posmarować nutellą od strony dolnej.
Krem:
Ubić na sztywno 0.5 litra śmietany tortowej 30 % z 3 łyżeczkami cukru pudru â nie może być za słodka. Pod koniec ubijania dodać torebeczkę śmietan-fixu.
Dodać pudełeczko 3-krotnie mielonego twarożku, niesłodkiego - 250 g. Wymieszać.
Na dolnym cieście rozsmarowałam warctwę konfitury z czarnej porzeczki.
Połową kremu posmarowałam dolne ciasto, na to położyłam górne ciasto, nutellą do dołu.
Nasączyłam górne ciasto ponczem i posmarowałam drugą połową kremu.
Zrobiłam na kremie dekoracyjne fale i posypałam kakao.
Schłodzić w lodówce.
Pyszne i nie za słodkie!
Ponieważ Olcieek pytała o ten przepis, postanowiłam go wstawć na naszym forum, bo warto.
Oryginalny przepis jest tu: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis13595.html
Uważam, że w przypadku tego ciasta nie ma co się zastanawiać, w czym rózni się on od prawdziwego Tisamisu (bo się różni), tylko po prostu robic i zajadać, bo jest dobre samo w sobie!

Ja zrobiłam je w ten sposób:


Biszkopt:
4 żółtka zmiksować na puch z 125 g ( 1/2 standardowej szklanki) Cukru pudru. Dodać 125 g Mąki ziemniaczanej i 125 g. Mąki pszennej oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksować dokładnie, dolewając w razie potrzeby trochę mleka.
Z białek z kilkoma kroplami soku z cytryny ubić sztywną pianę.
Dodać delikatnie do ciasta.
Ciasto piec w prostokątnej tortownicy 180 st do zezłocenia.
Moja blaszka ma 14 x 32 cm.
Przekroić na pół, przestudzić.
Poncz:
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 5 łyżeczek cukru, 10 łyżek amaretto na szklankę wrzącej wody. Wymieszać, przestudzić.
Kawa musi wyjść bardzo mocna i bardzo słodka.
Nasączyć ponczem dolną część ciasta.
Na część dolną nałożyć konfiturę z czarnej porzeczki.
Część górną posmarować nutellą od strony dolnej.
Krem:
Ubić na sztywno 0.5 litra śmietany tortowej 30 % z 3 łyżeczkami cukru pudru â nie może być za słodka. Pod koniec ubijania dodać torebeczkę śmietan-fixu.
Dodać pudełeczko 3-krotnie mielonego twarożku, niesłodkiego - 250 g. Wymieszać.
Na dolnym cieście rozsmarowałam warctwę konfitury z czarnej porzeczki.
Połową kremu posmarowałam dolne ciasto, na to położyłam górne ciasto, nutellą do dołu.
Nasączyłam górne ciasto ponczem i posmarowałam drugą połową kremu.
Zrobiłam na kremie dekoracyjne fale i posypałam kakao.
Schłodzić w lodówce.
Pyszne i nie za słodkie!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: