- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Dżem z truskawek i kwiatów bzu czarnego
, źródło przepisu tu:
http://peho.typepad.com/chili_und_ciabatta...nderblten_.html
Składniki:
- 1 kg dojrzałych umytych truskawek
- 1 kg cukru żelującego 1:1-dałam 3:1
- 5 g kwasku cytrynowego
- 1-2 (zależnie od wielkości) baldachy kwiatów bzu czarnego
Wymieszać w dużym garnku rozdrobnione truskawki z cukrem żelującym i odstawić na 1 godzinę. Następnie owoce zmiksować wg gustu bardziej lub mniej i wymieszać z kwaskiem cytrynowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować wg instrukcji na opakowaniu cukru do porządnej gęstości. Kwiaty odciąć od łodyg nożyczkami i włożyć do czystych i suchych słoików. Gorącą konfiturę nakładać na kwiaty, słoiki zakręcać, postawić na 5 minut do góry dnem i gotowe
, źródło przepisu tu:
http://peho.typepad.com/chili_und_ciabatta...nderblten_.html
Składniki:
- 1 kg dojrzałych umytych truskawek
- 1 kg cukru żelującego 1:1-dałam 3:1
- 5 g kwasku cytrynowego
- 1-2 (zależnie od wielkości) baldachy kwiatów bzu czarnego
Wymieszać w dużym garnku rozdrobnione truskawki z cukrem żelującym i odstawić na 1 godzinę. Następnie owoce zmiksować wg gustu bardziej lub mniej i wymieszać z kwaskiem cytrynowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować wg instrukcji na opakowaniu cukru do porządnej gęstości. Kwiaty odciąć od łodyg nożyczkami i włożyć do czystych i suchych słoików. Gorącą konfiturę nakładać na kwiaty, słoiki zakręcać, postawić na 5 minut do góry dnem i gotowe
Ostatnią edycję dokonał moderator: