Dżem z truskawek i kwiatów bzu czarnego

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,375
169
63
Dżem z truskawek i kwiatów bzu czarnego
, źródło przepisu tu:
http://peho.typepad.com/chili_und_ciabatta...nderblten_.html
Składniki:

- 1 kg dojrzałych umytych truskawek
- 1 kg cukru żelującego 1:1-dałam 3:1
- 5 g kwasku cytrynowego
- 1-2 (zależnie od wielkości) baldachy kwiatów bzu czarnego

Wymieszać w dużym garnku rozdrobnione truskawki z cukrem żelującym i odstawić na 1 godzinę. Następnie owoce zmiksować wg gustu bardziej lub mniej i wymieszać z kwaskiem cytrynowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować wg instrukcji na opakowaniu cukru do porządnej gęstości. Kwiaty odciąć od łodyg nożyczkami i włożyć do czystych i suchych słoików. Gorącą konfiturę nakładać na kwiaty, słoiki zakręcać, postawić na 5 minut do góry dnem i gotowe
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,375
169
63
może się uda zdjęcia wstawić-( 3 -razy mnie wyrzuciło
icon_neutral.gif
)
100_2241.jpg
100_2333.jpg
z chlebem AgusiH - http://agusiah.blogspot.com/2008/05/niedzi...-na-alasce.html
(bez migdałów - bo zapomniałam je dodać
rofl.gif
) a sam dżem bardzo smaczny
mniam.gif

100_2352.jpg
 

Załączniki

  • 100_2241.jpg
    100_2241.jpg
    784.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_2333.jpg
    100_2333.jpg
    865.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_2352.jpg
    100_2352.jpg
    860.2 KB · Wyświetleń: 0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
w takim razie zapisuje na przyszly rok
lecker.gif
bo w tym sezonie juz mi sie nie uda niestety
no chyba ze z suszonymi kwiatami, lub z syropem
icon_smile.gif


pieknie u Ciebie wyglada Margot!
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot, rozumiem co czujesz
icon_lol.gif

a jakby co, to ja mam taki cukier zelujacy, ale z pektyna i BIO
moze wtedy mniej by Ci to przeszkadzalo?
icon_wink.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Margot, świetnie ten dżem wygląda
icon_smile.gif
Ja dziś kupiłam cukier żelujący 1:1, mogłam kupić ten mniej słodki ale już zasypałam truskawki więc będzie ulepek
icon_wink.gif

A czemu masz wątpliwości co do cukru żelującego? Jeśli chodzi o skład to ten, który kupiłam: http://www.diamant.pl/index.php?a=cukier&cid=186 ma tylko cukier, pektyny, kwasek cytrynowy i olej roslinny(nie mam pojęcia po co ten olej) nie ma w nim konserwantów. No chyba, że chodzi Ci o to, że to tak na skróty
icon_wink.gif
Tak z drugiej strony to można chyba zalac te kwiaty dżemem tradycyjnie robionym, przeciez chodzi tylko o zapach
icon_smile.gif
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,375
169
63
Dziuniu ,to chodzi o te skróty ,chciałam kupić ten co Ty ale nigdzie nie było (tzn w trzech sklepach co byłam ,więcej mi sie nie chciało sprawdzać) i kupiłam tej firmy tylko 3:1 i jest tam jakiś środek konserwujący ,ale od 7 słoiczków to nam się nic nie stanie
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Nigdy nic nie próbowałam z kwiatami bzu czarnego
gruebel_2.gif
jak smakuje ten dżem? co dają te kwiaty? dziś właśnie wracałam do domu i widziałam setki drzewek bzu w lesie
icon_mrgreen.gif
a kwiatów tyle, że całe białe, więc może bym spróbowała to zrobić, bo z truskawkami już nie mam co robić
icon_neutral.gif
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,375
169
63
ewalukas @ 14 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=716702Nigdy nic nie próbowałam z kwiatami bzu czarnego
gruebel_2.gif
jak smakuje ten dżem? co dają te kwiaty? dziś właśnie wracałam do domu i widziałam setki drzewek bzu w lesie
icon_mrgreen.gif
a kwiatów tyle, że całe białe, więc może bym spróbowała to zrobić, bo z truskawkami już nie mam co robić
icon_neutral.gif
aromat (smaczek i miimalny smak) , mi bardzo smakuje ,ale ja bardzo lubie kwiaty dodawać do jedzenia
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
Margot, cudnie wygląda ten dżem, no i chlebek również.
Ja kwiaty czarnego bzu to musiałabym kraść w ogrodzie botanicznym , bo jedynie tam je kiedyś widziałam.
icon_mrgreen.gif
Zreszta boję się , że juz przekwitły, ale może zorganizuję złodziejski skok w przyszłym roku. ;)
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Nie wiem jeszcze jak dżem ostatecznie smakuje (oprócz tego że jest strasznie słodki bo spróbowałam tego co w garnku zostało) ale syrop jest rewelacyjny
mniam.gif
Mam go już ok. 6 litrów i zastanawiam się czy nie zrobic jeszcze
icon_lol.gif
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,375
169
63

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0
Margot, świetne zdjęcia. Słoiczki cud- mniut. No i ten chleb
lecker.gif



Ja nie lubię cukru żelującego. Wolę dżemy zwyczajnie długo smażone, imho mają fajniejszą konsystencję (nie bez znaczenia jest fakt, ze można długo i dużo mieszać w garnku z gorącym dżemem- co uwielbiam i po domu roznoszą się rozkoszne zapachy). Z cukrem żelującym wychodzą takie owoce zawieszone w żelu, całkiem jak w kupnym, sklepowym dżemie- żadna atrakcja
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
zrobiłam na spróbowanie jeden sloik, mialo byc wiecej, ale obudzilam sie za poxno i po kwiatach juz prawie nie ma sladu
icon_smile.gif
ciekawa jestem smaku, jak nam posmakuje to za rok zrobie wieksza partie
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Sini, moge Ci reke podac. Bardzo czesto trzymam dzemy na kuchence 2-3 dni, przesmazajac co i rusz. To sie nazywa konfitura, czy konfitura li i jedynie tylko z calymi owocami?
Niektorzy uzywaja zamiennie nazwy konfitura i dzem, a to przeciez nie to samo, a ja calkiem glupieje.

W sezonie bede miala podlaczona kuchenke, na ktorej moge postawic zeliwny rondel. Juz sie ciesze na to szalenstwo! Choc duzo nie robie.