- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki "Bread" U. Ferrigno i w oryginale ma jeszcze rodzynki.
Jest to wypróbowany przepis, który w mojej maszynie (Panasonic) najlepiej sprawdza się w programie RAPID. Ja chleb ten posypuję jeszcze gruboziarnistą solą morską.
Można go oczywiście piec również w piekarniku. Poniżej podaję czas i temp. pieczenia.
Pane di ramerino
porcja na bochenek 'jednoosobowy':
1 łyżeczka drożdży (dałam 6 g d. świeżych)
250 g mąki białej
2 łyżki oliwy
0,75 łyżeczki soli
1 łyżka mleka w proszku
50 ml wody
2 jajka
1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
Wstawiłam na program: Zagniatanie.
Uformowałam okrągły bochenek, posmarowałam oliwą.
Piekarnik 200 st C. Piec 45 min.
Uwaga: niech Was nie korci, żeby dolać wody!
Chlebek jest 'bułkowy', mięciutki w środku, pachnący.
Jest to wypróbowany przepis, który w mojej maszynie (Panasonic) najlepiej sprawdza się w programie RAPID. Ja chleb ten posypuję jeszcze gruboziarnistą solą morską.
Można go oczywiście piec również w piekarniku. Poniżej podaję czas i temp. pieczenia.
Pane di ramerino
porcja na bochenek 'jednoosobowy':
1 łyżeczka drożdży (dałam 6 g d. świeżych)
250 g mąki białej
2 łyżki oliwy
0,75 łyżeczki soli
1 łyżka mleka w proszku
50 ml wody
2 jajka
1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
Wstawiłam na program: Zagniatanie.
Uformowałam okrągły bochenek, posmarowałam oliwą.
Piekarnik 200 st C. Piec 45 min.
Uwaga: niech Was nie korci, żeby dolać wody!
Chlebek jest 'bułkowy', mięciutki w środku, pachnący.