Pane di ramerino czyli włoski chleb z rozmarynem

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Przepis pochodzi z książki "Bread" U. Ferrigno i w oryginale ma jeszcze rodzynki.
Jest to wypróbowany przepis, który w mojej maszynie (Panasonic) najlepiej sprawdza się w programie RAPID. Ja chleb ten posypuję jeszcze gruboziarnistą solą morską.
Można go oczywiście piec również w piekarniku. Poniżej podaję czas i temp. pieczenia.

Pane di ramerino

porcja na bochenek 'jednoosobowy':

1 łyżeczka drożdży (dałam 6 g d. świeżych)
250 g mąki białej
2 łyżki oliwy
0,75 łyżeczki soli
1 łyżka mleka w proszku
50 ml wody
2 jajka
1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu

Wstawiłam na program: Zagniatanie.
Uformowałam okrągły bochenek, posmarowałam oliwą.
Piekarnik 200 st C. Piec 45 min.

Uwaga: niech Was nie korci, żeby dolać wody!

Chlebek jest 'bułkowy', mięciutki w środku, pachnący.
 

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Fajny przepis
icon_smile.gif

Ale czegos nie rozumiem,
Pieklas go w piekarniku czy w maszynie? Ja maszyny nie posiadam wiec sie pokusze o pieczenie w piekarniku
icon_smile.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
W piekarniku, wyrabiany w maszynie.
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
hej...pokusilam sie na ten chlebek, bo jestem zwolenniczka chlebow na drozdzach a nie na zakwasie... pomimo, ze mnie korcilo nie dodalam wody i.... guzik- wydaje mi sie, ze ciasto bylo za ciezkie i takie tez sie upieklo- zbite i malo wyrosniete.... eh....
 

dalhia

Member
Lis 16, 2008
10
0
0
Ten chlebek wychodzi mi wspaniale. Pieklam go niemal codziennie (a ze malo jem chleba to zazwyczaj koncowka laduje w smieciach a ja robie nowy)


 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ożeż, a wyrzuciłam resztki mleka w proszku coby molów spozywczych nie znęcić! Rozmaryn rosnie na balkonie jak glupi.
A czy mąka może być mieszna, biała ale pszenna z żytnią?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: