Ciasto czekoladowe z truflą

kasiaaaa24

Member
Cze 26, 2008
14
0
0
Mocno czekoladowe i niesamowicie pyszne
icon_smile.gif


Składniki na spód:

80 g masła
80 g cukru
3 jajka
80 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g gorzkiego kakao
60 g mielonych orzechów laskowych

Składniki na masę truflową :

200 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
100 g masła
300 ml śmietany kremówki
200 g pokruszonych herbatników z czekoladą
2 łyżki rumu

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechy. Ciasto wykładamy na tortownicę wysmarowaną masłem (20 cm) i pieczemy 25 min w temperaturze 190 stopni. Ciasto po wyjęciu z piekarnika musi wystygnąć.

Czekoladę, śmietankę i masło topimy w garnku z grubym dnem do chwili całkowitego połączenia się składników i utworzenia gładkiej masy. Kiedy masa trochę przestygnie dodajemy rum i pokruszone ciastka (bardzo drobno pokruszone, jak widać na zdjęciach). Kiedy ciasto jest już chłodne, nie wyjmujemy go z tortownicy, całą masę wylewamy na nie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby masa zastygła. Ciasto przechowujemy w lodówce.


Ciasto_czekoladowe_z_trufl_.jpg
Ciasto_czekoladowe_z_trufl__2.jpg
 

Załączniki

  • Ciasto_czekoladowe_z_trufl_.jpg
    Ciasto_czekoladowe_z_trufl_.jpg
    47.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Ciasto_czekoladowe_z_trufl__2.jpg
    Ciasto_czekoladowe_z_trufl__2.jpg
    57.1 KB · Wyświetleń: 0

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
kasiaaaa24 @ 30 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=722967Mocno czekoladowe i niesamowicie pyszne
icon_smile.gif


Składniki na spód:

80 g masła
80 g cukru
3 jajka
80 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g gorzkiego kakao
60 g mielonych orzechów laskowych

Składniki na masę truflową :

200 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
100 g masła
300 ml śmietany kremówki
200 g pokruszonych herbatników z czekoladą
2 łyżki rumu

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechy. Ciasto wykładamy na tortownicę wysmarowaną masłem (20 cm) i pieczemy 25 min w temperaturze 190 stopni. Ciasto po wyjęciu z piekarnika musi wystygnąć.

Czekoladę, śmietankę i masło topimy w garnku z grubym dnem do chwili całkowitego połączenia się składników i utworzenia gładkiej masy. Kiedy masa trochę przestygnie dodajemy rum i pokruszone ciastka (bardzo drobno pokruszone, jak widać na zdjęciach). Kiedy ciasto jest już chłodne, nie wyjmujemy go z tortownicy, całą masę wylewamy na nie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby masa zastygła. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Pokaż załącznik 28231
Pokaż załącznik 28232
ulala
icon_mrgreen.gif
cale czekoladowe na pewno pychoty
icon_razz.gif