- Cze 26, 2008
- 14
- 0
- 0
Mocno czekoladowe i niesamowicie pyszne
Składniki na spód:
80 g masła
80 g cukru
3 jajka
80 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g gorzkiego kakao
60 g mielonych orzechów laskowych
Składniki na masę truflową :
200 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
100 g masła
300 ml śmietany kremówki
200 g pokruszonych herbatników z czekoladą
2 łyżki rumu
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechy. Ciasto wykładamy na tortownicę wysmarowaną masłem (20 cm) i pieczemy 25 min w temperaturze 190 stopni. Ciasto po wyjęciu z piekarnika musi wystygnąć.
Czekoladę, śmietankę i masło topimy w garnku z grubym dnem do chwili całkowitego połączenia się składników i utworzenia gładkiej masy. Kiedy masa trochę przestygnie dodajemy rum i pokruszone ciastka (bardzo drobno pokruszone, jak widać na zdjęciach). Kiedy ciasto jest już chłodne, nie wyjmujemy go z tortownicy, całą masę wylewamy na nie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby masa zastygła. Ciasto przechowujemy w lodówce.


Składniki na spód:
80 g masła
80 g cukru
3 jajka
80 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g gorzkiego kakao
60 g mielonych orzechów laskowych
Składniki na masę truflową :
200 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
100 g masła
300 ml śmietany kremówki
200 g pokruszonych herbatników z czekoladą
2 łyżki rumu
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechy. Ciasto wykładamy na tortownicę wysmarowaną masłem (20 cm) i pieczemy 25 min w temperaturze 190 stopni. Ciasto po wyjęciu z piekarnika musi wystygnąć.
Czekoladę, śmietankę i masło topimy w garnku z grubym dnem do chwili całkowitego połączenia się składników i utworzenia gładkiej masy. Kiedy masa trochę przestygnie dodajemy rum i pokruszone ciastka (bardzo drobno pokruszone, jak widać na zdjęciach). Kiedy ciasto jest już chłodne, nie wyjmujemy go z tortownicy, całą masę wylewamy na nie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby masa zastygła. Ciasto przechowujemy w lodówce.

