Muffinki cytrynowe ze świeżym rozmarynem

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
1 3/4 szkl. mąki
2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
1 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli (bez – jeśli macie słone masło)
3/4 szkl. cukru
skórka otarta z cytryny

125 g stopionego masła
2 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
2/3 szkl. mleka
sok z cytryny


Piekarnik nagrzać do temperatury 200˚C. Przygotować foremki (mnie wychodzi 18 muffinek, więc używam 2 foremek – 12 + 6).
Jak to przy muffinkach
icon_smile.gif
w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre.
Na końcu mieszamy, już symbolicznie, wszystko razem. Grudki jak najbardziej mile widziane.
Foremki najlepiej napełnić do 3/4 wysokości. Piec ok. 20-25 min., ALE po pierwszych 5-8 minutach zmniejszyć temperaturę do 180˚C.
Najlepsze są jeszcze ciepłe
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • IMG_3260_resize.JPG
    IMG_3260_resize.JPG
    72.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
mm.. kocham zapach rozmarynu. i rybkę z grilla z rozmarynem.
wiecie może czy rozmaryn jest trudny w hodowli ?
icon_razz.gif


aa i wrzuciłam te muffinki do spisu. są w 'dla odważnych' i 'z dodatkami' moze być ?
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
ojejejej, jak mam teraz poprawic te krzaczki, ktore mi wyszly zamiast ulamkow?

Margot - papierki sama, widzialam gdzies zdjecia z takimi i spodobalo mi sie. Nie zeby byly wygodne. Kladlam po 2 male kwadraty i upychalam.
Olcieek - moze byc
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
świeży proszę...

przepis bardzo ciekawy, jeżeli trafię na rozmaryn to wypróbuję.