- Gru 2, 2007
- 3,261
- 0
- 36
1 3/4 szkl. mąki
2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
1 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli (bez – jeśli macie słone masło)
3/4 szkl. cukru
skórka otarta z cytryny
125 g stopionego masła
2 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
2/3 szkl. mleka
sok z cytryny
Piekarnik nagrzać do temperatury 200˚C. Przygotować foremki (mnie wychodzi 18 muffinek, więc używam 2 foremek – 12 + 6).
Jak to przy muffinkach
w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre.
Na końcu mieszamy, już symbolicznie, wszystko razem. Grudki jak najbardziej mile widziane.
Foremki najlepiej napełnić do 3/4 wysokości. Piec ok. 20-25 min., ALE po pierwszych 5-8 minutach zmniejszyć temperaturę do 180˚C.
Najlepsze są jeszcze ciepłe
2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
1 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli (bez – jeśli macie słone masło)
3/4 szkl. cukru
skórka otarta z cytryny
125 g stopionego masła
2 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
2/3 szkl. mleka
sok z cytryny
Piekarnik nagrzać do temperatury 200˚C. Przygotować foremki (mnie wychodzi 18 muffinek, więc używam 2 foremek – 12 + 6).
Jak to przy muffinkach

Na końcu mieszamy, już symbolicznie, wszystko razem. Grudki jak najbardziej mile widziane.
Foremki najlepiej napełnić do 3/4 wysokości. Piec ok. 20-25 min., ALE po pierwszych 5-8 minutach zmniejszyć temperaturę do 180˚C.
Najlepsze są jeszcze ciepłe

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: