Torttu - tradycyjne finskie ciastka

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Tradycyjne, bozonarodzeniowe ale dla mnie ku przerazeniu Finow caloroczne
icon_mrgreen.gif


Skladniki:
- paczka ciasta francuskiego
- powidla sliwkowe ( w wersji oryginalnej ale mozna zastapic jakakolwiek twarda marmolada)
- cukier puder

ew. powidla sliwkowe zmieszac z lyzka lub dwiema koniaku

dzis zmieszalam powidla sliwkowe z konfitura z platkow rozy i wyszlo genialne polaczenie
mniam.gif



Ciasto rozmrazamy i kroimy na kwadraty, nastepnie zwijamy, nakladamy kapke powidel i wkladamy do piekarnika 225C do momenty ladnego zrumienienia.

Ciastka mozna zwijac na 2 sposoby - na powszechnie znany wiatraczek lub rozyczke. Nacinamy i skladamy jak na zdjeciach

WIATRACZEK

IMG_2754.JPG

IMG_2755.JPG

IMG_2758.JPG

ROZA

IMG_2759.JPG

IMG_2760.JPG

IMG_2761.JPG

a tak wygladaja gotowe:

IMG_2765.JPG


SMACZNEGO
 

Załączniki

  • IMG_2754.JPG
    IMG_2754.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 2
  • IMG_2755.JPG
    IMG_2755.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 2
  • IMG_2758.JPG
    IMG_2758.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 2
  • IMG_2759.JPG
    IMG_2759.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 2
  • IMG_2760.JPG
    IMG_2760.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 2
  • IMG_2761.JPG
    IMG_2761.JPG
    1.3 MB · Wyświetleń: 1
  • IMG_2765.JPG
    IMG_2765.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 1

asiad

Member
Kwi 5, 2008
114
0
0
kuszace sa te zdjęcia
icon_smile.gif
i ładnie przedstawiaja jak takie piekne ciastka zrobic
icon_smile.gif

chyba je zrobie
icon_smile.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Dziękuję
anbetung.gif
Mówię od razu, że ciastek nie wypróbuję, bo niezbyt lubię ciasto francuskie, ale na pewno przyda mi się sposób zwijania na różyczkę - nie miałam o tym pojęcia, są piękne
daumen.gif
Myślę że można te różyczki wykorzystać np do ciasta kruchodrożdżowego
fiesgrins.gif
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Z pewnoscia mozna, tak samo i do dannish pastry - tylko ze nie beda takie puchate ale ksztalt bedzie sliczny
icon_smile.gif
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
Piekne te ciastka
icon_smile.gif
J atak jak Lud_, nie przepadam za francuskim (dla mnie takie sucho-tłuste jest ;)), ale ten drugi sposób zawijania bardzo mi się podoba.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Tylko powiem- ojaciepierdziu. Sposób "różyczkowy" wykorzystam przy półfrancuskim serowym. Się okażę jak bardzo sknocę i czy cokolwiek z tego przyzwoitego wyjdzie.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ileż to jeszcze sposobów na formowanie ciastek się tu nauczę
gruebel_2.gif
icon_biggrin.gif
, śliczne
icon_exclaim.gif
, a powidła z konfiturą różaną często mieszam i pączki tym nadziewam ( tzn, jak mam konfiturę, a onstatnio nie mam, nie chce mi się robić
icon_rolleyes.gif
)