IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Pyszny, prawdziwy piernik
Stale
post 22 Dec 2004, 15:11
Post #1


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 710
Dołączył: 31-October 04
Skąd: Świnoujście
Użytkownik nr: 154



Pyszny, prawdziwy piernik

składniki
1/2 kg miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki kakao
3 jajka
1/2 kg mąki ( może być troszkę więcej)
1 szklanka śmietany
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
Przyprawa:
1,5 łyżeczki zmielonych gożdzików
1,5 łyżeczki cynamonu
1/4 łyzeczki gałki muszkatałowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika

sposób przygotowania
Miód, 1 szklanke cukru,
1/2 kostki masła i kakao rozpuscic a potem ucierać aż do ostgniecia.
Do wystudzonej masy dodać kolejno
3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlanke śmietany, sodę i mieszanke przypraw, Na końcu dodać posiekane bakalie z przewaga suszonych sliwek.
Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.
Porcja na 2 keksówki (większe)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Johasia
post 22 Dec 2004, 19:42
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



11/2 godziny to inaczej 1 i 1/2 czyli 1,5 godziny?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Stale
post 23 Dec 2004, 08:13
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 710
Dołączył: 31-October 04
Skąd: Świnoujście
Użytkownik nr: 154



Tak. Należy go piec w niskiej temperaturze i właśnie tak długo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nicolina
post 7 Oct 2005, 12:06
Post #4


pomoc kuchenna
*

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 181
Dołączył: 23-November 04
Skąd: Dublin
Użytkownik nr: 197



Chciałam powiedziec że ten piernik jest REWELACYJNY, robiłam go już dwa razy na Boże Narodzenie i w tym roku też zamierzam, moja rodzina cały następny rok go wspomina

Ja dodaję do niego migdały i suszone figi icon_smile.gif

Pieczcie w DUŻYCH keksówkach (bardzo rośnie!), w zeszłym roku wsadziłam go do jednej dużej blachy i to był błąd - piekł się i piekł i piekł, myślałam że jajo zniosę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidiakd
post 9 Oct 2005, 16:30
Post #5


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 524
Dołączył: 17-March 05
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 417



Nam też bardzo smakował ten pierniczek. Myślę, że na Święta warto go będzie powtórzyć z dużą ilością bakalii, bo tych trochę poskąpiłam (miałam w domu tylko orzechy).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 9 Oct 2005, 17:23
Post #6


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.156
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



Stale, czy to jest piernik, ktory musi polezakowac sobie przed swietami, czy robi sie go d razu na swieta?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nicolina
post 11 Oct 2005, 09:08
Post #7


pomoc kuchenna
*

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 181
Dołączył: 23-November 04
Skąd: Dublin
Użytkownik nr: 197



Piernik nie musi leżakować, ja robiłam chyba 22 lub 23 grudnia, ale wydaje mi się że po 2-3 dniach jest lepszy... potem dobrze się przechowuje ale pod warunkiem że go gdzieś schowasz przed rodziną
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Stale
post 11 Oct 2005, 16:03
Post #8


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 710
Dołączył: 31-October 04
Skąd: Świnoujście
Użytkownik nr: 154



Ciasto nie musi leżakować, robi sie je bezpośrednio do spożycia. Tak jak Nicolina napisała, doskonale się przechowuje. Ja pieke na święta 2 duże keksówki. Jedna zjadamy przez okres swiąt a druga dopiero w okolicach nowego roku. Jest wtedy najlepszy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 11 Oct 2005, 20:29
Post #9


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.156
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



Dzieki Stake icon_biggrin.gif Ja upieke juz teraz, bo mam ochote na piernik. icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 20 Dec 2005, 15:48
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



ten piernikjets fenomenalny. Wprawdzie wyszedl mi zakalec ( jestem pewna ze z winy pikarnika, ktory wczoraj wariowal) -ale nawet ten zakalec jets pyszny! Przepyszny! Robilam wczoraj i dzis kilka i ten jets bezwarunkowo najlepszy, mimo ze z zakalcem!!!!!!!!!!!!!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 20 Dec 2005, 17:34
Post #11


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



no to robie, bo o cos takiego mi chodzilo, nieskomplikowanego
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 20 Dec 2005, 18:32
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



Carbo, ale on jest najbardziej skomplikowany ze wsyztkich na forum!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Johasia
post 20 Dec 2005, 18:34
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



Malgosimi - a co w nim skomplikowanego???

Zwłaszcza, gdy się ma KA...?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 20 Dec 2005, 21:00
Post #14


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



CYTAT(Malgosimi)
Carbo, ale on jest najbardziej skomplikowany ze wsyztkich na forum!


a czemu???
a moze to twoj piekarnik skomplikowany
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 20 Dec 2005, 23:50
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



nie no, z KA to pikuś, ale gdybym miala to ręcznie podnad 30 minut ucierac, tak jak to robi Stale, to bym padła icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 21 Dec 2005, 00:42
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 41.773
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



juz widze, ze moj nie wyjdzie :|

cala szklanka smietany :|

no mowy nie ma, zebym zastapila soja i byl rownie dobry, ciezki i wilgotny :|
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 21 Dec 2005, 20:08
Post #17


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



jakie to sa keksowki wieksze, bo moja ma 13x31
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 23 Dec 2005, 14:37
Post #18


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



no dobra podnosze, bo upieklam

i musze powiedziec, ze.......przepyszny jest ten piernik :!: :!: :!:

o taki smak mi chodzilo i o taka konsystencje

jedyne co zrobilam to dalam mniej cukru, i dobrze bo bylby stanowczo za slodki

Stale
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AnnaH
post 14 Nov 2006, 12:00
Post #19


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.423
Dołączył: 15-November 05
Skąd: Witten/Niemcy
Użytkownik nr: 967



niedlugo swieta, a mozy by ten upiec)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
julia
post 14 Nov 2006, 12:48
Post #20


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 533
Dołączył: 30-August 06
Skąd: z Centrum
Użytkownik nr: 2.227



a moze jakies foto by sie przydalo ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 25th March 2019 - 02:54