Pyszny, prawdziwy piernik

Stale

Member
Paź 31, 2004
710
0
0
Pyszny, prawdziwy piernik

składniki
1/2 kg miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki kakao
3 jajka
1/2 kg mąki ( może być troszkę więcej)
1 szklanka śmietany
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
Przyprawa:
1,5 łyżeczki zmielonych gożdzików
1,5 łyżeczki cynamonu
1/4 łyzeczki gałki muszkatałowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika

sposób przygotowania
Miód, 1 szklanke cukru,
1/2 kostki masła i kakao rozpuscic a potem ucierać aż do ostgniecia.
Do wystudzonej masy dodać kolejno
3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlanke śmietany, sodę i mieszanke przypraw, Na końcu dodać posiekane bakalie z przewaga suszonych sliwek.
Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.
Porcja na 2 keksówki (większe)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
11/2 godziny to inaczej 1 i 1/2 czyli 1,5 godziny?
 

Nicolina

Member
Lis 23, 2004
181
0
0
Chciałam powiedziec że ten piernik jest REWELACYJNY, robiłam go już dwa razy na Boże Narodzenie i w tym roku też zamierzam, moja rodzina cały następny rok go wspomina :shock: :lol: :lol: :lol:

Ja dodaję do niego migdały i suszone figi
icon_smile.gif


Pieczcie w DUŻYCH keksówkach (bardzo rośnie!), w zeszłym roku wsadziłam go do jednej dużej blachy i to był błąd - piekł się i piekł i piekł, myślałam że jajo zniosę :mrgreen:
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Nam też bardzo smakował ten pierniczek. Myślę, że na Święta warto go będzie powtórzyć z dużą ilością bakalii, bo tych trochę poskąpiłam (miałam w domu tylko orzechy). :mrgreen:
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Stale, czy to jest piernik, ktory musi polezakowac sobie przed swietami, czy robi sie go d razu na swieta?
 

Nicolina

Member
Lis 23, 2004
181
0
0
Piernik nie musi leżakować, ja robiłam chyba 22 lub 23 grudnia, ale wydaje mi się że po 2-3 dniach jest lepszy... potem dobrze się przechowuje ale pod warunkiem że go gdzieś schowasz przed rodziną :lol: :lol: :lol:
 

Stale

Member
Paź 31, 2004
710
0
0
Ciasto nie musi leżakować, robi sie je bezpośrednio do spożycia. Tak jak Nicolina napisała, doskonale się przechowuje. Ja pieke na święta 2 duże keksówki. Jedna zjadamy przez okres swiąt a druga dopiero w okolicach nowego roku. Jest wtedy najlepszy
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ten piernikjets fenomenalny. Wprawdzie wyszedl mi zakalec ( jestem pewna ze z winy pikarnika, ktory wczoraj wariowal) -ale nawet ten zakalec jets pyszny! Przepyszny! Robilam wczoraj i dzis kilka i ten jets bezwarunkowo najlepszy, mimo ze z zakalcem!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Carbo, ale on jest najbardziej skomplikowany ze wsyztkich na forum!
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Malgosimi - a co w nim skomplikowanego??? :shock:

Zwłaszcza, gdy się ma KA...? :roll: :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie no, z KA to pikuś, ale gdybym miala to ręcznie podnad 30 minut ucierac, tak jak to robi Stale, to bym padła
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
juz widze, ze moj nie wyjdzie :|

cala szklanka smietany :|

no mowy nie ma, zebym zastapila soja i byl rownie dobry, ciezki i wilgotny :|
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
0
0
no dobra podnosze, bo upieklam :mrgreen:

i musze powiedziec, ze.......przepyszny jest ten piernik :!: :!: :!:

o taki smak mi chodzilo i o taka konsystencje

jedyne co zrobilam to dalam mniej cukru, i dobrze bo bylby stanowczo za slodki

Stale :anbetung: