Ciasto biszkoptowe na rolady/ biszkopt na rolady

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Jak zawodowcy pieką biszkopt na rolady
Żeby ciasto po upieczeniu łatwiej się zwijało dają:

8 żółtek (normalnie 4!)
4 białka,
100 g cukru,
80 g mąki pszennej (typ 550 lub więcej)
20 g mąki kartoflanej.

Żółtka mikserem utrzeć z połową cukru na białą puszystą masę. Białka ubić z drugą połową cukru. Piana nie może być za sztywna, bo inaczej źle będzie się łączyć z żółtkami. Żółtka dawać > do piany. Na koniec dać wymieszane mąki i siup do rozgrzanego pieca na środkową półkę 220 stopni - 10 minut.

SKŁADNIKI PO UBICIU MIESZAĆ DREWNIANĄ ŁYŻKĄ!
NIGDY MIKSEREM!!! MIESZANIE NIE MOŻE TRWAĆ ZBYT DŁUGO!
PO WYMIESZANIU NATYCHMIAST DO PIECA!!!

Ciasto po upieczeniu wykładać NA WILGOTNĄ ŚCIERECZKĘ. Wtedy przy zwijaniu nie będzie pękać. Powodzenia
weihnachtsbaum.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Puchu - z niebaś mi spadł, złoty Ty moje!
A ja właśnie szukałam ciasta, które jest elastyczne, bo mi ( a w zasadzie mężowstwu mojemu) chodzi po głowie rolada ... makowa.
Mmmmmm ... to już mam przepis na ciasto
icon_smile.gif


Tylko leć przenieść ten wątek do Nieba w gębie!! Bo tu go znalazłam przez przypadek :
icon_smile.gif


ewa
 

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Uprzejmie proszę kierownictwo patronujące nad niniejszszą stronką, o przeniesienie całego postu tam, gdzie sugeruje Eoska. Ja za mało kumaty aby dokonać tego własnoręcznie :oops:
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
robiłam ostatnio Charlotte Russe wg tego przepisu i wyszła mi pyszna i mocno polecam.
Mimo, że wygląda na skomplikowaną jest prościutka w wykonaniu.
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
A mi się otwiera.
icon_biggrin.gif


Tak jak napisała lidqa, przepis jest w ciastach.
 

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Czasami zdarza się, że skórka z rolady zostaje na ściereczce,i rolada brzydko wygląda i muszę potem wymyślać jakieś galazury lub polewy. Czytałam o posypywaniu ściereczki przed wrzuceniem na nią rolady cukrem. Niestety pod wpływem cipła i wilgoci z ciasta cukier zamienia się w klej i skórka zostaje na ściereczce. Jakie macie sposoby proszę zdradźcie swoje sposoby. Puchu pisze o wilgotnej ściereczce :dontknow: , ale czy to pomaga na to żeby ciasto nie pękało czy na skórkę też :
 

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Liczy się sprawność w działaniu. Gorącą roladę > prosto z pieca, wykłada się na wilgotną ściereczkę. Smaruje czym popadnie i bezzwłocznie zwija przy pomocy tejże ściereczki - bez dotyknia palcami. Trzymając ściereczkę z lewej i prawej strony, przez równoległe podnoszenie jej do góry, z jednoczesnym delikatnym "popychaniem" do przodu.
Jeżeli ciasto nieco za długo bedzie w piecu, to wytworzy się na nim skórka, która własnie łatwo się oddziela. Skróć odrobinę czas pobytu ciasta w piekarniku.
icon_razz.gif
 

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Liczy się sprawność w działaniu. Gorącą roladę > prosto z pieca, wykłada się na wilgotną ściereczkę. Smaruje czym popadnie i bezzwłocznie zwija przy pomocy tejże ściereczki - bez dotyknia palcami. Trzymając ściereczkę z lewej i prawej strony, przez równoległe podnoszenie jej do góry, z jednoczesnym delikatnym "popychaniem" do przodu.
Jeżeli ciasto nieco za długo bedzie w piecu, to wytworzy się na nim skórka, która własnie łatwo się oddziela. Skróć odrobinę czas pobytu ciasta w piekarniku. :p
Piekłam już rolady wiele razy i nie zdarza mi się to odklejanie skórki często. Mogę z niektórymi masami robić Puchatku tak jak piszesz, gorzej chyba będzie z mniej odpornymi na ciepło bo topić się mogą i w ciasto wsiąknąć. Wląsnie przy tych to się przydarza, bo ciasto zostaje zawinięte w ściereczce, żeby lekko przestygło.
Kamila może poświadczyć, że smaczne są i wychodzą mi dość dobrze.
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Dopiero teraz tu trafiłam przy okazji porządków :dump:

Zaraz przeniose do nieba

Taka wersja ze zmniejszona ilościa białek w biszkopcie to mi się spodobała po zrobieniu kokosowego ciasta Grazy. bardzo fajne delikatne wychodzi.

Moja wersja biszkopta na rolade to dodanie kilku łyżek zimnej wody białek.

W sprawie sciereczki to ja używam od jakiegoś czasu pergaminu i to z pergaminem zwijam po wyjęciu z pieca. też lubie marmoladą smarowac i cukrem pudrem posypac ewentualnie polukrować albo czekolada polac.