- Wrz 24, 2004
- 3,395
- 0
- 0
Jak zawodowcy pieką biszkopt na rolady
Żeby ciasto po upieczeniu łatwiej się zwijało dają:
8 żółtek (normalnie 4!)
4 białka,
100 g cukru,
80 g mąki pszennej (typ 550 lub więcej)
20 g mąki kartoflanej.
Żółtka mikserem utrzeć z połową cukru na białą puszystą masę. Białka ubić z drugą połową cukru. Piana nie może być za sztywna, bo inaczej źle będzie się łączyć z żółtkami. Żółtka dawać > do piany. Na koniec dać wymieszane mąki i siup do rozgrzanego pieca na środkową półkę 220 stopni - 10 minut.
SKŁADNIKI PO UBICIU MIESZAĆ DREWNIANĄ ŁYŻKĄ!
NIGDY MIKSEREM!!! MIESZANIE NIE MOŻE TRWAĆ ZBYT DŁUGO!
PO WYMIESZANIU NATYCHMIAST DO PIECA!!!
Ciasto po upieczeniu wykładać NA WILGOTNĄ ŚCIERECZKĘ. Wtedy przy zwijaniu nie będzie pękać. Powodzenia
Żeby ciasto po upieczeniu łatwiej się zwijało dają:
8 żółtek (normalnie 4!)
4 białka,
100 g cukru,
80 g mąki pszennej (typ 550 lub więcej)
20 g mąki kartoflanej.
Żółtka mikserem utrzeć z połową cukru na białą puszystą masę. Białka ubić z drugą połową cukru. Piana nie może być za sztywna, bo inaczej źle będzie się łączyć z żółtkami. Żółtka dawać > do piany. Na koniec dać wymieszane mąki i siup do rozgrzanego pieca na środkową półkę 220 stopni - 10 minut.
SKŁADNIKI PO UBICIU MIESZAĆ DREWNIANĄ ŁYŻKĄ!
NIGDY MIKSEREM!!! MIESZANIE NIE MOŻE TRWAĆ ZBYT DŁUGO!
PO WYMIESZANIU NATYCHMIAST DO PIECA!!!
Ciasto po upieczeniu wykładać NA WILGOTNĄ ŚCIERECZKĘ. Wtedy przy zwijaniu nie będzie pękać. Powodzenia

Ostatnią edycję dokonał moderator: