sos pomarańczowy*

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Prosty i naprawdę smaczny,dla lubiących takie słodkawe sosy.

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sok pomarańczowy ok. 1 szkl.
pomarańcza
sól
cukier do smaku
biały pieprz

Z masła i mąki robię zasmażkę,wlewam powoli sok pomarańczowy energicznie mieszając by nie powstały grudy.Czasem muszę dodać więcej soku gdy wychodzi za gęsty.
Solę do smaku i tak samo daję trochę cukru i pieprzu do smaku.
Pomarańczę kroję na cząstki,obieram z białych błon i dodaję do sosu.
Świetny do piersi kurczaka saute(bez panierki) plus ryż.
Uwaga.Sok musi być dobry nie gorzki.Raz się połakomiłam na sok z "dolnej półki" i sos wyszedł mi gorzkawy przez goryczkę soku pomarańczowego.Ideałem byłby świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
icon_razz.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Jesli ma byc pomaranczowy, to tylko ze swiezych pomaranczy. W butelkach to roznie bywa.
icon_mrgreen.gif
Czasem pomarancze sa tylko na pudelku.