Kurczak z bananami po arabsku

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kurczak z bananami po arabsku

Bardzo smaczne połączenie. Co ciekawe, banan wcale nie dominuje tego dania, nie wybija się na pierwszy plan, danie zdecydowanie nie jest na słodko.

S4021745.JPG

pierś kurczaka
cebula
banan
pomidory w puszce

curry
cumin
słodka papryka
czosnek

olej


1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebule pokrojoną w kostkę.
Wsypać łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę cuminu (ilość wg. upodobań.) wcisnąć ząbek czosnku. Wymieszać.
Dodać pokrojonego kurczaka, obsmażyć go na złoto.

2. Dodać pomidory w puszce wraz z zalewą oraz 1/2 pokrojonego w plastry banana. gotować aż sok z pomidorów odparuje i zamieni się w gęsty sos.

3. Dodać pozostałą połowę banana w plasterkach. Ewentualnie doprawić solą, choć pomidory z reguły już są słonawe.

Podawać z ryżem. Mój podczas gotowania zabarwiłam na żółto kurkumą.

S4021744.JPG

Smacznego!


Przepis pochodzi z książki "Wykwintna kuchnia na każdy dzień", Burda, 1991.
 

Załączniki

  • S4021745.JPG
    S4021745.JPG
    32.6 KB · Wyświetleń: 1
  • S4021744.JPG
    S4021744.JPG
    35.7 KB · Wyświetleń: 1