- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kurczak z bananami po arabsku
Bardzo smaczne połączenie. Co ciekawe, banan wcale nie dominuje tego dania, nie wybija się na pierwszy plan, danie zdecydowanie nie jest na słodko.
pierś kurczaka
cebula
banan
pomidory w puszce
curry
cumin
słodka papryka
czosnek
olej
1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebule pokrojoną w kostkę.
Wsypać łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę cuminu (ilość wg. upodobań.) wcisnąć ząbek czosnku. Wymieszać.
Dodać pokrojonego kurczaka, obsmażyć go na złoto.
2. Dodać pomidory w puszce wraz z zalewą oraz 1/2 pokrojonego w plastry banana. gotować aż sok z pomidorów odparuje i zamieni się w gęsty sos.
3. Dodać pozostałą połowę banana w plasterkach. Ewentualnie doprawić solą, choć pomidory z reguły już są słonawe.
Podawać z ryżem. Mój podczas gotowania zabarwiłam na żółto kurkumą.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Wykwintna kuchnia na każdy dzień", Burda, 1991.
Bardzo smaczne połączenie. Co ciekawe, banan wcale nie dominuje tego dania, nie wybija się na pierwszy plan, danie zdecydowanie nie jest na słodko.

pierś kurczaka
cebula
banan
pomidory w puszce
curry
cumin
słodka papryka
czosnek
olej
1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebule pokrojoną w kostkę.
Wsypać łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę cuminu (ilość wg. upodobań.) wcisnąć ząbek czosnku. Wymieszać.
Dodać pokrojonego kurczaka, obsmażyć go na złoto.
2. Dodać pomidory w puszce wraz z zalewą oraz 1/2 pokrojonego w plastry banana. gotować aż sok z pomidorów odparuje i zamieni się w gęsty sos.
3. Dodać pozostałą połowę banana w plasterkach. Ewentualnie doprawić solą, choć pomidory z reguły już są słonawe.
Podawać z ryżem. Mój podczas gotowania zabarwiłam na żółto kurkumą.

Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Wykwintna kuchnia na każdy dzień", Burda, 1991.