Kurczak zapiekany z sosem camembert

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kurczak zapiekany z sosem camembert

S4022047.JPG

Bardzo smaczne i delikatne danie. I szybkie w przygotowaniu.

piersi kurczaka

(na 2 osoby)
marchewka
1 cebula
1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego

1 ser Camembert
1/2 szklanki mleka


1. Marchewkę obrać i pokroić w plastry, cebulę posiekać w kostkę. Warzywa podsmażyc na rozgrzanym oleju, co jakiś czas mieszając, dodac groszek ( sam się po chwili rozmrozi w gorących warzywach) .
Dodać sól do smaku, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki, pieprz czarny i cayenne do smaku. Mozna dać odrobinę czosnku. Wymieszać, zdjąc z ognia.


2. Filet z kurczaka lekko rozbić, natrzeć pieprzem czarnym i cayenne, obsmażyć na rumiano.

3. Camembert pokroić w kostkę, 2/3 sera rozpuscić w rondelku z mlekiem. Sos zagęścić łyżeczką mąki rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.

4. Sos wymieszać z warzywami.

5. 1/2 warzyw ułozyć w naczyniu do zapiekania, na to dać kurczaka, którego przykryć resztą sosu. Na wierzchu porozkładać pozostawiony w tym celu camembert.
Zapiekać 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C
 

Załączniki

  • S4022047.JPG
    S4022047.JPG
    33.6 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Wciągam na listę "do zrobienia". Fajny przepis. Może się wreszcie Czh przekona do serów pleśniowych na ciepło. Jak nie za pierwszym, to za drugim razem
biggrinflip.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
... albo trzecim
biggrinflip.gif






(tak sobie myslę, jakby się bardzo uprzeć, mozna by zastąpić mleko wodą. Nie wiem, jak smakuje mleko sojowe? )
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
bardzo podoba mi sie przepis, rezerwuje go na niedzielny obiad
icon_smile.gif


a moge dac groszek konserwowy czy nie bardzo?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć.
Powiem tak: ja nie lubię groszku konserwowego i go nie uzywam, dla mnie ma zupełnie inny smak.

Jeśli Ty go lubisz, to myślę, że możesz go dać i będzie Ci smakowało, i danie nie ucierpi na tym, jeśli dodasz coś, co lubisz
icon_biggrin.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ojoj... taki normalny, okrągły. Idę zobaczyć w googlu.
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
120 g.

Porcja na 2 osoby, wystarczył. Chyba, ze lubisz więcej sosu, albo więcej osób ma jeść.
icon_smile.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
ja tez mam okragly i wazy 80 g, za maly musze dokupic
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Mi to danie jesz boskie ... maz powiedzial ze chce czesciej na obiad (a to znaczy ze bardzo mu smakowalo bo on wybredny jest) Fotki nie stety nie mam nie zdarzylam zrobic ale przy nastepnej okazji postaram sie zrobic. Z groszkiem konserwowym zrobilam i posypalam dodatkowo mozarella ;) Warto zrobic pychota
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Moni, ogormnie się cieszę, że danie przypadło Wam do gustu
freu.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Cieszę się, Miki
icon_biggrin.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Ponownie zagoscil taki obiad na moim stole, tym razem zamiast groszku dalam pieczarki i bylo mniam
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bardzo się cieszę
icon_biggrin.gif