IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

9 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Nürnberger Lebkuchen, -pierniki z Norymbergii
Caritka
post 13 Oct 2008, 12:09
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



Przepis pochodzi stad:
http://www.lebkuchen-rezepte.de/lebkuchen/...-lebkuchen.html

100 g masla
170 g cukru
3-4 jajka
300 g maki
1 paczuszka proszku do pieczenia
1/4 l mleka
1 paczuszka przypraw do piernika
2 lyzki kakao
150 g startych orzechow
100 g cytryn kandyzowanych pokrojonych
100 g rodzynek sparzonych
50 g platkow (?) kokosowych
2 lyzki rumu

Maslo, cukier i jajka wymieszac mikserem na puszysta piane.
Proszek do pieczenia wymieszac z maka, i powoli dodawac do masy jajecznej, wymieszana make, przyprawy i owoce. Wszystko dobrze wymieszac.
Teraz trzeba sie zastanowic, czy pieczemy je bez oblatow czy z nimi.
Jesli bez, to na papierze, odrysowac kontury szklanki -ok. 7cm
Z lyzka nakladac na oblaty lub wypelnic narysowane kolka.
Piekarnik nagrzac do 190 st. i piec ok. 15-20 min.
Jeszcze cieple pierniki, mozna posmarowac lukrem rumowym wymieszanym z migdalami lub pomazac je rozpuszczona w kapieli wodnej kuwertura.
Obie wariacje piernikow z Norymbergii smakuja bardzo smacznie.

A ja zrobilam tak:
Maslo (miekkie), cukier i jajka wymieszalam na puszysta piane. Proszek do pieczenia i make, wymieszalam.
(wlaczylam piekarnik)
Do maki dodalam prawie cala reszte skladnikow. Prawie, bo zapomnialam o mleku i kakao, to wmieszalam na samym koncu.
No i rumu nie dodawalam, bo w przepisie nie bylo o nim mowy, wiec zuzylam do lukru, - chociaz moze powinnam go tez wmieszac, dla lepszego aromatu.
No w kazdym razie, po wymieszaniu tego wszystkiego, mase nakladalam lyzeczka na oblaty, zostawiajac 2-3 mm odstepu od brzegu oplatka.
Pierniki z pierwszej blachy wyszly mi troche plaskie, z drugiej troche lepsze, a przy trzeciej, chyba ciut za duze icon_mrgreen.gif
- ale co tam! Jeszcze pare razy upieke pierniki, to dojde do wprawy icon_mrgreen.gif ( to byly moje pierwsze w zyciu )
Jeszcze gorace pierniki smarowalam lukrem ( cukier puder wymieszany z rumem- ilosci na oko)

Wyszlo mi ok. 55 (?) - 56 (?) piernikow, ale na to prosze nie patrzec, bo powychodzily mi rozne wielkosci icon_mrgreen.gif

Aha! Rodzynek nie dawalam. Powoli......- nie umiem sie tak na raz do wszystkiego przekonac...
- potrzebuje czasu icon_mrgreen.gif
Kandyzowane owoce mialam jakies pomieszane- pomarancze, wisnie i cytryne.
Zamiast platkow kokosowych, dalam poprostu wiorki.

Nie mam pojecia, jak sie beda przechowywac i jakie beda po paru dniach lub tygodniach icon_wink.gif icon_mrgreen.gif
Nawet nie wierze, ze dlugo przetrwaja...

Załączony plik  N_rnberger_Lebkuchen.JPG ( 93.37K ) Suma pobrań: 32


I w przekroju :

Załączony plik  N_rnberger_Lebkuchen__1_.JPG ( 97.24K ) Suma pobrań: 17
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 13 Oct 2008, 12:21
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



Caritko, swietnie sie prezentuja! dziekuje za przetlumaczenie i wyprobowanie cvety.gif

a teraz glupie pytanie... icon_redface.gif co to sa oblaty???

EDIT

i jeszcze pytanie : te 'starte' orzechy, to znaczy ze maja byc np. posiekane, czy raczej zmielone tak bardzo drobno?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 13 Oct 2008, 12:32
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Oblaty to coś w rodzaju opłatków ( taki sam kolor, struktura i smak) , używane są w cukiernictwie - w Niemczech np. tak, jak tu, jako podkładki pod pierniczki. Można je kupić w sklepie.


Piękne pierniczki, Caritko!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 13 Oct 2008, 12:34
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



icon_mrgreen.gif - oblaty rofl.gif - no wlasnie...
To sa takie oplatki do pieczenia, ktorych uzywa sie, jako "podstawke" (?) na ciastka- pierniki, kokosanki - na przyklad.

To jest to samo chyba, co hostia lub oplatek wigilijny.
Tu jest przykladowe zdjecie
http://www.germandeli.com/4035600210500.html

Myslalam, ze tak to sie "normalnie" nazywa. icon_mrgreen.gif A wychodzi z tego, ze to jest slasko niemieckie icon_mrgreen.gif
Przepraszam.

Co do orzechow, to mialam drobno mielone. Prawie proszek.

EDIT:
Dziekuje Bea i Mala_Mi icon_biggrin.gif bussi.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 13 Oct 2008, 12:34
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



No prosze, nie wiedzialam ze sie na to mowi oblaty! icon_smile.gif

Caritko, moje pytanie nie oznacza ze tak sie po polsku nie mowi, tylko ze JA nie wiem co to znaczy po polsku icon_mrgreen.gif

ale teraz juz wiem, ze je widzialam w jednym sklepie, wiec zakupie icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 13 Oct 2008, 12:36
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



Szczerze mowiac, nie wiem czy to tak ogolnie sie na nie mowi.
U nas sie tak mowilo icon_mrgreen.gif

EDIT: Odpisalam, za nim zrobilas edit icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 13 Oct 2008, 12:40
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



Dziekuje bardzo Caritko icon_smile.gif

orzechy mam mielone, wiec tez takich dodam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Caritka
post 13 Oct 2008, 12:46
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.541
Dołączył: 14-March 05
Użytkownik nr: 409



Prosze bardzo icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 13 Oct 2008, 13:16
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.362
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



śliczne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 13 Oct 2008, 13:25
Post #10


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Aj! Jakie piękne pierniczki! icon_biggrin.gif Tylko u nas chyba tych oblatów nie ma... W każdym razie takich opłatkowych nie widziałam...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
atina
post 13 Oct 2008, 13:29
Post #11


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 961
Dołączył: 27-February 08
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 7.876



Piękne lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 13 Oct 2008, 13:34
Post #12


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



Caritko, piękne!
Aż trudno mi uwierzyć, że to Twoje pierwsze pierniki. daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iwki
post 13 Oct 2008, 13:41
Post #13


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 365
Dołączył: 3-June 08
Użytkownik nr: 9.388



pierniczki prezentuja sie bardzo apetycznie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 13 Oct 2008, 14:42
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



No i dzieki Caritce 'odkrylam' cos nowego... a mianowicie, ze pierniki ktore najczesciej kupuje to wlasnie te Nürnberger Lebkuchen icon_smile.gif
zauwazylam to wlasnie dzis wkladajac je do koszyka icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lud_
post 13 Oct 2008, 15:33
Post #15


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.368
Dołączył: 19-May 08
Użytkownik nr: 9.193



Pysznie wyglądają Caritko mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 13 Oct 2008, 15:40
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



CYTAT(Caritka @ 13 Oct 2008, 13:09 ) *
150 g startych orzechow
10 g cytryn kandyzowanych pokrojonych
100 g rodzynek sparzonych

Caritko, czy tych cytryn to na pewno tylko 10g? gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 13 Oct 2008, 15:58
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.362
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Bea ,weszłam na ten niemiecki przepis jest 100g tych cytryn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 13 Oct 2008, 16:03
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



dziekuje Margot! beznadziejna jestem, nie pomyslalam by kliknac na oryginal... icon_redface.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 13 Oct 2008, 16:11
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.362
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(Bea73 @ 13 Oct 2008, 17:03 ) *
dziekuje Margot! beznadziejna jestem, nie pomyslalam by kliknac na oryginal... icon_redface.gif

proszę mi tu takich głupot nie wypisywać baa.gif
Bea ,czasami tak jest ,że czegoś oczywistego nie widzimy
Żebyś ty wiedziała co ja kiedyś zrobiłam po nockach z drożdżami rofl.gif -wsadziłam do szafki gdzie trzymam takie tam czekolady ,migdały i zaśmiardły
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 13 Oct 2008, 16:13
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



CYTAT(Margot @ 13 Oct 2008, 17:11 ) *
Żebyś ty wiedziała co ja kiedyś zrobiłam po nockach z drożdżami rofl.gif -wsadziłam do szafki gdzie trzymam takie tam czekolady ,migdały i zaśmiardły

rofl.gif
to faktycznie niezle icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

9 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 19th April 2019 - 03:38