Nürnberger Lebkuchen

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Przepis pochodzi stad:
http://www.lebkuchen-rezepte.de/lebkuchen/...-lebkuchen.html

100 g masla
170 g cukru
3-4 jajka
300 g maki
1 paczuszka proszku do pieczenia
1/4 l mleka
1 paczuszka przypraw do piernika
2 lyzki kakao
150 g startych orzechow
100 g cytryn kandyzowanych pokrojonych
100 g rodzynek sparzonych
50 g platkow (?) kokosowych
2 lyzki rumu

Maslo, cukier i jajka wymieszac mikserem na puszysta piane.
Proszek do pieczenia wymieszac z maka, i powoli dodawac do masy jajecznej, wymieszana make, przyprawy i owoce. Wszystko dobrze wymieszac.
Teraz trzeba sie zastanowic, czy pieczemy je bez oblatow czy z nimi.
Jesli bez, to na papierze, odrysowac kontury szklanki -ok. 7cm
Z lyzka nakladac na oblaty lub wypelnic narysowane kolka.
Piekarnik nagrzac do 190 st. i piec ok. 15-20 min.
Jeszcze cieple pierniki, mozna posmarowac lukrem rumowym wymieszanym z migdalami lub pomazac je rozpuszczona w kapieli wodnej kuwertura.
Obie wariacje piernikow z Norymbergii smakuja bardzo smacznie.

A ja zrobilam tak:
Maslo (miekkie), cukier i jajka wymieszalam na puszysta piane. Proszek do pieczenia i make, wymieszalam.
(wlaczylam piekarnik)
Do maki dodalam prawie cala reszte skladnikow. Prawie, bo zapomnialam o mleku i kakao, to wmieszalam na samym koncu.
No i rumu nie dodawalam, bo w przepisie nie bylo o nim mowy, wiec zuzylam do lukru, - chociaz moze powinnam go tez wmieszac, dla lepszego aromatu.
No w kazdym razie, po wymieszaniu tego wszystkiego, mase nakladalam lyzeczka na oblaty, zostawiajac 2-3 mm odstepu od brzegu oplatka.
Pierniki z pierwszej blachy wyszly mi troche plaskie, z drugiej troche lepsze, a przy trzeciej, chyba ciut za duze
icon_mrgreen.gif

- ale co tam! Jeszcze pare razy upieke pierniki, to dojde do wprawy
icon_mrgreen.gif
( to byly moje pierwsze w zyciu )
Jeszcze gorace pierniki smarowalam lukrem ( cukier puder wymieszany z rumem- ilosci na oko)

Wyszlo mi ok. 55 (?) - 56 (?) piernikow, ale na to prosze nie patrzec, bo powychodzily mi rozne wielkosci
icon_mrgreen.gif


Aha! Rodzynek nie dawalam. Powoli......- nie umiem sie tak na raz do wszystkiego przekonac...
- potrzebuje czasu
icon_mrgreen.gif

Kandyzowane owoce mialam jakies pomieszane- pomarancze, wisnie i cytryne.
Zamiast platkow kokosowych, dalam poprostu wiorki.

Nie mam pojecia, jak sie beda przechowywac i jakie beda po paru dniach lub tygodniach
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Nawet nie wierze, ze dlugo przetrwaja...

N_rnberger_Lebkuchen.JPG

I w przekroju :

N_rnberger_Lebkuchen__1_.JPG
 

Załączniki

  • N_rnberger_Lebkuchen.JPG
    N_rnberger_Lebkuchen.JPG
    93.4 KB · Wyświetleń: 19
  • N_rnberger_Lebkuchen__1_.JPG
    N_rnberger_Lebkuchen__1_.JPG
    97.2 KB · Wyświetleń: 16
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Caritko, swietnie sie prezentuja! dziekuje za przetlumaczenie i wyprobowanie
cvety.gif


a teraz glupie pytanie...
icon_redface.gif
co to sa oblaty???


EDIT

i jeszcze pytanie : te 'starte' orzechy, to znaczy ze maja byc np. posiekane, czy raczej zmielone tak bardzo drobno?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Oblaty to coś w rodzaju opłatków ( taki sam kolor, struktura i smak) , używane są w cukiernictwie - w Niemczech np. tak, jak tu, jako podkładki pod pierniczki. Można je kupić w sklepie.


Piękne pierniczki, Caritko!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_mrgreen.gif
- oblaty
rofl.gif
- no wlasnie...
To sa takie oplatki do pieczenia, ktorych uzywa sie, jako "podstawke" (?) na ciastka- pierniki, kokosanki - na przyklad.

To jest to samo chyba, co hostia lub oplatek wigilijny.
Tu jest przykladowe zdjecie
http://www.germandeli.com/4035600210500.html

Myslalam, ze tak to sie "normalnie" nazywa.
icon_mrgreen.gif
A wychodzi z tego, ze to jest slasko niemieckie
icon_mrgreen.gif

Przepraszam.

Co do orzechow, to mialam drobno mielone. Prawie proszek.

EDIT:
Dziekuje Bea i Mala_Mi
icon_biggrin.gif
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
No prosze, nie wiedzialam ze sie na to mowi oblaty!
icon_smile.gif


Caritko, moje pytanie nie oznacza ze tak sie po polsku nie mowi, tylko ze JA nie wiem co to znaczy po polsku
icon_mrgreen.gif


ale teraz juz wiem, ze je widzialam w jednym sklepie, wiec zakupie
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Szczerze mowiac, nie wiem czy to tak ogolnie sie na nie mowi.
U nas sie tak mowilo
icon_mrgreen.gif


EDIT: Odpisalam, za nim zrobilas edit
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
No i dzieki Caritce 'odkrylam' cos nowego... a mianowicie, ze pierniki ktore najczesciej kupuje to wlasnie te Nürnberger Lebkuchen
icon_smile.gif

zauwazylam to wlasnie dzis wkladajac je do koszyka
icon_lol.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dziekuje Margot! beznadziejna jestem, nie pomyslalam by kliknac na oryginal...
icon_redface.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,684
521
113
Bea73 @ 13 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=762289dziekuje Margot! beznadziejna jestem, nie pomyslalam by kliknac na oryginal...
icon_redface.gif
proszę mi tu takich głupot nie wypisywać
baa.gif

Bea ,czasami tak jest ,że czegoś oczywistego nie widzimy
Żebyś ty wiedziała co ja kiedyś zrobiłam po nockach z drożdżami
rofl.gif
-wsadziłam do szafki gdzie trzymam takie tam czekolady ,migdały i zaśmiardły