IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Śledzie w marynacie*, czerwonej, korzennej
seniorka
post 27 Oct 2008, 13:06
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Robię te śledzie, ilekroć przyjdzie mi ochota na coś pikantnego. Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia wyd. Agora.

Składniki

6 - 8 filetów śledziowych solonych ( ja używam firmy Homar, w bardzo lekkiej słonej zalewie, woreczek
0,5 kg, jest w nim średnio 5 filetów)
4 czerwone cebule
5 łyżek oliwy
8 gożdzików
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
2 łyżki rodzynek
sól i pieprz do smaku

Śledzie obmywam w zimnej bieżącej wodzie, kroję na kawałki 3- 4 cm, a cebulę na plastry. W rondelku rozgrzewam oliwę i wrzucam cebulę. Dodaję gożdziki, ziele, cukier, sól i pieprz do smaku i duszę na niewielkim ogniu, aż cebula zmięknie. Wtedy dodaję gałkę, ocet i rodzynki. Jeszcze chwilę duszę wszystko razem i odstawiam do wystygnięcia. W słoju układam warstwami śledzie i cebulę z dodatkami. Na wierzchu kładę cebulę. Najlepsze są po dobie marynowania. Można też wymieszać ostudzoną cebulę ze śledziami i tak zapakować w słój. Smakują równie dobrze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Layla
post 27 Dec 2008, 20:19
Post #2


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.869
Dołączył: 20-April 05
Użytkownik nr: 483



Te śledzie Seniorko są przepyszne! Na stałe wchodzą do menu! Dziękuję Ci bardzo za przepis! Na pewno będę je często robić! Polecam gorąco wszystkim! Róbcie! icon_smile.gif
A teraz "idę" zobaczyć Twoje inne przepisy icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
beata65
post 3 Jan 2009, 20:46
Post #3


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 374
Dołączył: 1-October 06
Użytkownik nr: 2.398



Przepis bardzo ciekawy. Śledzie wychodzą wspaniałe, cebulka delikatna. W przyszłą sobotę powtórzę, naprawdę warto!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 3 Jan 2009, 21:48
Post #4


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Bardzo się cieszę, że smakują Wam te śledzie. Ponieważ ja tez jestem "dama śledziowa", postaram się zamieścić kilka nowych, a już od dawna przeze mnie robionych dań śledziowych. Serdecznie pozdrawiam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 7 Dec 2009, 14:08
Post #5


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Ponieważ smakowały, warto je powtórzyć.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 8 Dec 2009, 15:52
Post #6


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



poczyniłam właśnie! i poszły się marynować mniam.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 16 Dec 2009, 17:11
Post #7


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Mam nadzieję, że wyszły doskonałe.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 20 Dec 2009, 16:34
Post #8


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



seniorko, sama zjadlam wszystko, calutkie, bardzo mi smakowaly, bardzo!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 20 Dec 2009, 16:41
Post #9


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Cieszę się bardzo. Teraz wypada tylko powtórzyć. Pozdrowienia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 8 Jan 2010, 10:44
Post #10


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



oczywiście, ze powtórzyłam- marynują się na jutrzejszą imprezę:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 8 Jan 2010, 14:47
Post #11


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Bardzo się cieszę i życzę udanej imprezy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 11 Jan 2010, 10:26
Post #12


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



szybciutko przed imprezą zdążyłam fotkę poglądową zrobić: icon_mrgreen.gif zamiast rodzynek dodaje do tego przepisu śliwki

Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 15 Jan 2010, 23:32
Post #13


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



I nam bardzo smakowały, ale! (jak dla mnie) najlepsze po dobie, po dwóch tracą w smaku... znaczy się nie są mniej aromatyczne, ale smakują mi mniej, o.
Przepis poszedł w świat...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
djulliet
post 11 Dec 2012, 20:31
Post #14





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 8
Dołączył: 18-February 06
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 1.403



Wg mojego męża jedne z najlepszych jakie jadł w życiu icon_smile.gif Będą u nas na święta na 100% I wyglądają bardzo dekoracyjnie z tą czerwoną cebulą. Polecam bardzo
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jolan
post 19 Dec 2013, 12:16
Post #15


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.391
Dołączył: 23-November 09
Użytkownik nr: 18.664



Seniorko anbetung.gif zrobiłam z myślą o świętach, ale już drugi dzień próbuję z m jak się przegryzły rofl.gif , czyli trzeba dokupić śledzia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 20 Dec 2014, 21:09
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.624
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Zrobiłam kilka dni temu na spróbowanie ze zwykłą białą cebulą, bo czerwonej nie miałam, a że wyszły bardzo smaczne, będzie powtórka, tym razem z suszonymi żurawinami zamiast rodzynek.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd September 2019 - 00:10