Ciasto dyniowo – orzechowe

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Ciasto dyniowo – orzechowe

Źródło przepisu – „Dynia, melon, arbuz i cukinia” wyd. Naumann & Gobel

Składniki:
3 jaja
1 cukier waniliowy
400 g cukru
200 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki cynamonu
600 g miąższu z dyni
150 g orzechów włoskich
500 g mąki
1 proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ubić na puszysta masę z cukrem, olejem i cynamonem.
Miąższ dyni zetrzeć na tarce, dodać do masy jajecznej, dokładnie połączyć.
Drobno zemleć orzechy.
Zmieszać mąkę, proszek, sól i zmielone orzechy.
Białka ubić na sztywną pianę. Ostrożnie dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Natłuścić formę do pieczenia ( prostokątną lub okrągłą).
Wypełnić formę ciastem. Piec około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut, a potem wyrzucić na ruszt.
Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać posypane cukrem pudrem.

Moja wersja:
3 jaja
2 łyżeczki cukru z wanilią
300 g cukru
200 ml oleju z pestek winogron
skórka otarta z pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
600 g miąższu z dyni piżmowej (butternut) utartego na tarce jarzynowej (3 dobrze ubite i lekko czubate cupsy a' 250 ml)
200 g mielonych orzechów laskowych
450 g mąki
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
masło i tarta bułka do formy
Wymieszać razem: żółtka, cukier, olej, skórkę i sok z pomarańczy. Dodać dynię. Wymieszać.
Zmieszać razem suche składniki i połączyć z masą dyniowo – żółtkową.
Ubić białka na sztywną pianę, połączyć z ciastem. Wylać do tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Piec około godziny.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem pomarańczowym.

Moje uwagi:
Ciasto jest pyszne! Puszyste, wilgotne i aromatyczne.
Polecam serdecznie!
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Joanno ,ja już tak w ciemno wiem ,ze to ciasto będzie mi smakować
Jak potne swoja dynię to pewnie i to ciasto zrobię -bo po tym festiwalu mam kilka przepisów do koniecznego zrobienia
icon_mrgreen.gif

min takie ravioli i kotlety
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Ja staram się juz omijać szerokim łukiem dyniowe przepisy, bo po festiwalu lista się tak wydłużyła, że chyba przez rok, do następnego festiwalu przyjdzie mi te wszystkie pyszności próbować.
icon_mrgreen.gif
A tutaj kolejne fajne ciacho...
rofl.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Zrobiłam z około 2/3 porcji, w tortownicy z kominem o średnicy 26 cm.
Tym razem z orzechami włoskimi, esencją waniliową, sokiem i skórką z cytryny, bez cynamonu.
Bardzo smaczne, polecam.

Proporcje ku pamięci:
2 jajka
200 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżeczka esencji waniliowej
skórka i sok z połowy cytryny
130 ml oleju
400 g dyni
100 g orzechów włoskich
330 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Bardzo się cieszę. Jest naprawdę pyszne, w obu przetestowanych przeze mnie wersjach.
icon_biggrin.gif


Świadomie unikam połączenia dyni z cynamonem, bo jedyną niesmaczną potrawą, jaką kiedykolwiek z tego pysznego warzywa uczyniłam, był sernik z dynią i przyprawami korzennymi. Choć muffiny mi smakowały...
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Zgadzam się. To raczej ser nie pasował do reszty towarzystwa.
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Dobrze, że napisałaś, że Ci smakuje, bo już paluchy gryzłam z nerwów, że się nie odzywasz....
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Śliczne! Widać, że jest wilgotne i puszyste. Myślałam, że będzie ciemne od przypraw korzennych, a tu niespodzianka. Moje jest ciemniejsze od włoskich orzechów.
icon_biggrin.gif
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Joanno
anbetung.gif
rewelacja! Bardzo Ci dziekuje, musze podac ten przepis mamie,na pewno bedzie zachwycona, przyznam sie szczerze ze robiac to ciasto zastanawialam sie co z tego wyjdzie ale jak juz ostyglo to normalnie niebo w gebie
icon_smile.gif
a zapach podczas pieczenia... zrobilam w wersji oryginalnej plus starta skorka z pomaranczy z Twojej modyfikacji, palce lizac!!!!!!!
 

Załączniki

  • P1020514.JPG
    P1020514.JPG
    100.7 KB · Wyświetleń: 2