- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Ciasto dyniowo – orzechowe
Źródło przepisu – Dynia, melon, arbuz i cukinia wyd. Naumann & Gobel
Składniki:
3 jaja
1 cukier waniliowy
400 g cukru
200 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki cynamonu
600 g miąższu z dyni
150 g orzechów włoskich
500 g mąki
1 proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ubić na puszysta masę z cukrem, olejem i cynamonem.
Miąższ dyni zetrzeć na tarce, dodać do masy jajecznej, dokładnie połączyć.
Drobno zemleć orzechy.
Zmieszać mąkę, proszek, sól i zmielone orzechy.
Białka ubić na sztywną pianę. Ostrożnie dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Natłuścić formę do pieczenia ( prostokątną lub okrągłą).
Wypełnić formę ciastem. Piec około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut, a potem wyrzucić na ruszt.
Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Moja wersja:
3 jaja
2 łyżeczki cukru z wanilią
300 g cukru
200 ml oleju z pestek winogron
skórka otarta z pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
600 g miąższu z dyni piżmowej (butternut) utartego na tarce jarzynowej (3 dobrze ubite i lekko czubate cupsy a' 250 ml)
200 g mielonych orzechów laskowych
450 g mąki
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
masło i tarta bułka do formy
Wymieszać razem: żółtka, cukier, olej, skórkę i sok z pomarańczy. Dodać dynię. Wymieszać.
Zmieszać razem suche składniki i połączyć z masą dyniowo – żółtkową.
Ubić białka na sztywną pianę, połączyć z ciastem. Wylać do tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Piec około godziny.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem pomarańczowym.
Moje uwagi:
Ciasto jest pyszne! Puszyste, wilgotne i aromatyczne.
Źródło przepisu – Dynia, melon, arbuz i cukinia wyd. Naumann & Gobel
Składniki:
3 jaja
1 cukier waniliowy
400 g cukru
200 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki cynamonu
600 g miąższu z dyni
150 g orzechów włoskich
500 g mąki
1 proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ubić na puszysta masę z cukrem, olejem i cynamonem.
Miąższ dyni zetrzeć na tarce, dodać do masy jajecznej, dokładnie połączyć.
Drobno zemleć orzechy.
Zmieszać mąkę, proszek, sól i zmielone orzechy.
Białka ubić na sztywną pianę. Ostrożnie dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Natłuścić formę do pieczenia ( prostokątną lub okrągłą).
Wypełnić formę ciastem. Piec około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut, a potem wyrzucić na ruszt.
Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Moja wersja:
3 jaja
2 łyżeczki cukru z wanilią
300 g cukru
200 ml oleju z pestek winogron
skórka otarta z pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
600 g miąższu z dyni piżmowej (butternut) utartego na tarce jarzynowej (3 dobrze ubite i lekko czubate cupsy a' 250 ml)
200 g mielonych orzechów laskowych
450 g mąki
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
masło i tarta bułka do formy
Wymieszać razem: żółtka, cukier, olej, skórkę i sok z pomarańczy. Dodać dynię. Wymieszać.
Zmieszać razem suche składniki i połączyć z masą dyniowo – żółtkową.
Ubić białka na sztywną pianę, połączyć z ciastem. Wylać do tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Piec około godziny.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem pomarańczowym.
Moje uwagi:
Ciasto jest pyszne! Puszyste, wilgotne i aromatyczne.
Ostatnia edycja: