IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Gęsi smalec do chleba
seniorka
post 5 Nov 2008, 18:40
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Miesięcznik "Ty i Ja". Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.

Składniki
Wytopiony podczas pieczenia gęsi smalec
2 - 3 kwaśne jabłka
majeranek i sól do smaku.

Skrupulatnie zebrany w czasie pieczenia gęsi i podczas odtłuszczania sosu smalec przesmażamy z obranymi i pokrojonymi na cząstki jabłkami, majerankiem i solą do smaku. Kiedy jabłka zmiękną i częściowo rozpadną się, smalec ochładzamy. W ten prosty sposób otrzymujemy doskonałe, lekko pikantne i bardzo aromatyczne "smarowidło" do chleba, zwłaszcza razowego. Kto nadziewa gęś jabłkami może do smalcu, zamiast świeżych jabłek, użyć części nadzienia jabłkowego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 5 Nov 2008, 19:18
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.244
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



No tak, jeszcze smalec gęsi icon_exclaim.gif baa.gif moje wspomnienie z dzieciństwa... uwielbiałam taki smalec spod pieczenia gęsiny!! ale niczym nie doprawiany się u nas jadło(był dość słony od przyprawienia mięsa) i pamiętam, że jadłam z bułeczką a nie z chlebem i tak mi najbardziej smakowało. Smalec był raczej taki szybko, łatwo rozpuszczający się w temp. pokojowej i tata zawsze nam mówił, że topi się w oczach, więc oboje z bratem zawsze jedliśmy te bułki z zamkniętymi oczami icon_mrgreen.gif
Kiedy kilka lat temu piekłam gęś nadziewaną jabłkami i taki smalec z jabłkowym posmakiem spróbowałam, to już niestety nie było to, ale ja żadnego smalcu z jabłkiem nie lubię więc nie należy się sugerować moim zdaniem icon_wink.gif

Ważne: smalec gęsi jest zdrowym tłuszczem zwierzęcym, ze wzgl. na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych(głównie kwasu oleinowego-podobnie jak w oliwie z oliwek!!!), ma właściwości lecznicze!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 5 Nov 2008, 19:52
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Dzięki Beato za uzupełnienie przepisu wiadomościami o wartościach odżywczych smalcu gęsiego. To bardzo ważne. A co do smaku, to każdy ma swój ulubiony, który wiąże się na przykład ze wspomnieniami z dzieciństwa albo ugruntowuje się z wiekiem. wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
evro
post 6 Nov 2008, 07:49
Post #4





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 32
Dołączył: 27-February 08
Użytkownik nr: 7.875



a może zamiast jabłek dodać cebulkę tak jak to "typowego" smalcu? A z ciekawostek to słyszałam że taki gęsi smalec dodaje się do "kawioru żydowskiego" czy pasty pieczarkowej które typowe są dla kuchni żydowskiej lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 6 Nov 2008, 17:16
Post #5


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Oczywiście można eksperymentować. Z cebulką może być równie dobry. A jeśli chodzi o smalec gęsi w kuchni żydowskiej, to podobnie jak inne tłuszcze z drobiu jest używany do przygotowywania mięs, bo masło, jako produkt mleczny nie może być używany w kuchni mięsnej. Zresztą, więcej na ten temat , gdyby
chciała, powiedziałaby nam Sinistra, która zdaje się dobrze zna temat i nie popełniłaby błędu, którego ja mogę się nie ustrzec.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 11 Nov 2008, 14:26
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.699
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



CYTAT(evro @ 6 Nov 2008, 07:49 ) *
A z ciekawostek to słyszałam że taki gęsi smalec dodaje się do "kawioru żydowskiego" czy pasty pieczarkowej które typowe są dla kuchni żydowskiej


Owszem, gęsi smalec dodaje się do gehakte leber, natomiast pieczarki nie są typowym składnikiem potraw Żydów aszkenazyjskich


CYTAT(seniorka @ 6 Nov 2008, 17:16 ) *
A jeśli chodzi o smalec gęsi w kuchni żydowskiej, to podobnie jak inne tłuszcze z drobiu jest używany do przygotowywania mięs, bo masło, jako produkt mleczny nie może być używany w kuchni mięsnej. Zresztą, więcej na ten temat , gdyby chciała, powiedziałaby nam Sinistra, która zdaje się dobrze zna temat i nie popełniłaby błędu, którego ja mogę się nie ustrzec.


Seniorko, objaśniłaś kwestię doskonale daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaxja
post 11 Nov 2008, 14:30
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.521
Dołączył: 26-May 06
Skąd: PL
Użytkownik nr: 1.798



Jadłam kiedyś szarlotkę, w której część masła lub margaryny zastąpiono gęsim smalcem. Była to najlepsza szarlotka, jaką jadłam w życiu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 26 Dec 2008, 15:21
Post #8


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Teraz, po świętach, kiedy zostały z pieczenia gęsi lub kaczek tłuszcze, można je wykorzystać jako doskonałe smarowidła do chleba. Wyjątkowo dobre z razowcem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 27 Dec 2013, 16:33
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.244
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Jestem przeszczęśliwa, że mam wreszcie swój smalec spod pieczenia gęsi, ponad pół litra się wytopiło lecker.gif z pewnością go dobrze wykorzystam lecker.gif
już bezpośrednio po pieczeniu maczałam sobie w nim chleb-to dopiero była wyżerka!

Mam też trochę zamrożonego surowego gęsiego tłuszczu-też mi się przyda-ostatnio właściwe wszystko smażę na gęsim smalcu, na szczęście znalazłam mały sklepik, w którym ten smalec jest w stałej sprzedaży, ale swój, to zawsze swój icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 27 Dec 2013, 16:57
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.541
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



A jak się przeziębienie fajnie leczy gęsim smalcem fiesgrins.gif nasmarować klatkę piersiową, obłożyć pergaminem żeby nie utłuścić wszystkiego i by smalcu nie zetrzeć - i pod kołdrę - rano człowiek zdrowy fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 27 Dec 2013, 21:25
Post #11


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Jak widzimy, tłuszcz gęsi jest doskonały i ma wielorakie zastosowanie (także zdrowotne). Żeby go mieć, nie musimy kupować całej gęsi i ją piec, aby zdobyć słoiczek tego specjału. Możemy go po prostu kupić i używać tak, jak nam to odpowiada. Przypomniałam sobie, że gdzieś o tym czytałam. Temat znalazłam, ale żeby nie robić kryptoreklamy podam Wam link, pod którym znajdziecie miejsca, sklepy itp., gdzie go sprzedają, a nawet ceny, a te bywają bardzo zróżnicowane. Zajrzyjcie więc tutaj. Miłego czytania.

edit: Możecie też na podlinkowanej stronie zalogować się w sklepie medyczno - zielarskim i mieć dostęp do najnowszych (i tradycyjnych) wiadomości.

Polecam też asortyment po lewej stronie tej strony. Jest w czym wybierać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kawazmlekiem
post 27 Dec 2013, 22:16
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.827
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 422



Patrz, a ja mam trzy czwarte litra gęsiego smalcu wytopionego podczas pieczenia i zastanawiałam się, jak go zagospodarować. No i już mam zastosowanie.

A ile taki smalec może stać w lodówce?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 27 Dec 2013, 22:39
Post #13


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Podobno nawet kilkanaście miesięcy. Sama w to nie wierzyłam, ale odgapiłam gdzieś to zdanie - Dzisiaj przechowywany w lodówce smalec gęsi nawet przez kilkanaście miesięcy nie straci nic ze swojego smaku i aromatu.

Jak znajdę cały artykuł, to podam chociaż linka.

edit: znalazłam - szukajcie na tej stronie




Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 30th November 2021 - 14:08