Gęsi smalec do chleba

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
0
0
Miesięcznik "Ty i Ja". Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.

Składniki
Wytopiony podczas pieczenia gęsi smalec
2 - 3 kwaśne jabłka
majeranek i sól do smaku.

Skrupulatnie zebrany w czasie pieczenia gęsi i podczas odtłuszczania sosu smalec przesmażamy z obranymi i pokrojonymi na cząstki jabłkami, majerankiem i solą do smaku. Kiedy jabłka zmiękną i częściowo rozpadną się, smalec ochładzamy. W ten prosty sposób otrzymujemy doskonałe, lekko pikantne i bardzo aromatyczne "smarowidło" do chleba, zwłaszcza razowego. Kto nadziewa gęś jabłkami może do smalcu, zamiast świeżych jabłek, użyć części nadzienia jabłkowego.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
No tak, jeszcze smalec gęsi
icon_exclaim.gif
baa.gif
moje wspomnienie z dzieciństwa... uwielbiałam taki smalec spod pieczenia gęsiny!! ale niczym nie doprawiany się u nas jadło(był dość słony od przyprawienia mięsa) i pamiętam, że jadłam z bułeczką a nie z chlebem i tak mi najbardziej smakowało. Smalec był raczej taki szybko, łatwo rozpuszczający się w temp. pokojowej i tata zawsze nam mówił, że topi się w oczach, więc oboje z bratem zawsze jedliśmy te bułki z zamkniętymi oczami
icon_mrgreen.gif

Kiedy kilka lat temu piekłam gęś nadziewaną jabłkami i taki smalec z jabłkowym posmakiem spróbowałam, to już niestety nie było to, ale ja żadnego smalcu z jabłkiem nie lubię więc nie należy się sugerować moim zdaniem
icon_wink.gif


Ważne: smalec gęsi jest zdrowym tłuszczem zwierzęcym, ze wzgl. na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych(głównie kwasu oleinowego-podobnie jak w oliwie z oliwek!!!), ma właściwości lecznicze!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
0
0
Dzięki Beato za uzupełnienie przepisu wiadomościami o wartościach odżywczych smalcu gęsiego. To bardzo ważne. A co do smaku, to każdy ma swój ulubiony, który wiąże się na przykład ze wspomnieniami z dzieciństwa albo ugruntowuje się z wiekiem.
wink.gif
 

evro

Member
Lut 27, 2008
32
0
0
a może zamiast jabłek dodać cebulkę tak jak to "typowego" smalcu? A z ciekawostek to słyszałam że taki gęsi smalec dodaje się do "kawioru żydowskiego" czy pasty pieczarkowej które typowe są dla kuchni żydowskiej
lecker.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
0
0
Oczywiście można eksperymentować. Z cebulką może być równie dobry. A jeśli chodzi o smalec gęsi w kuchni żydowskiej, to podobnie jak inne tłuszcze z drobiu jest używany do przygotowywania mięs, bo masło, jako produkt mleczny nie może być używany w kuchni mięsnej. Zresztą, więcej na ten temat , gdyby
chciała, powiedziałaby nam Sinistra, która zdaje się dobrze zna temat i nie popełniłaby błędu, którego ja mogę się nie ustrzec.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0
evro @ 6 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=771782A z ciekawostek to słyszałam że taki gęsi smalec dodaje się do "kawioru żydowskiego" czy pasty pieczarkowej które typowe są dla kuchni żydowskiej
Owszem, gęsi smalec dodaje się do gehakte leber, natomiast pieczarki nie są typowym składnikiem potraw Żydów aszkenazyjskich


seniorka @ 6 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=771953A jeśli chodzi o smalec gęsi w kuchni żydowskiej, to podobnie jak inne tłuszcze z drobiu jest używany do przygotowywania mięs, bo masło, jako produkt mleczny nie może być używany w kuchni mięsnej. Zresztą, więcej na ten temat , gdyby chciała, powiedziałaby nam Sinistra, która zdaje się dobrze zna temat i nie popełniłaby błędu, którego ja mogę się nie ustrzec.
Seniorko, objaśniłaś kwestię doskonale
daumen.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Jadłam kiedyś szarlotkę, w której część masła lub margaryny zastąpiono gęsim smalcem. Była to najlepsza szarlotka, jaką jadłam w życiu.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
0
0
Teraz, po świętach, kiedy zostały z pieczenia gęsi lub kaczek tłuszcze, można je wykorzystać jako doskonałe smarowidła do chleba. Wyjątkowo dobre z razowcem.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Jestem przeszczęśliwa, że mam wreszcie swój smalec spod pieczenia gęsi, ponad pół litra się wytopiło
lecker.gif
z pewnością go dobrze wykorzystam
lecker.gif

już bezpośrednio po pieczeniu maczałam sobie w nim chleb-to dopiero była wyżerka!

Mam też trochę zamrożonego surowego gęsiego tłuszczu-też mi się przyda-ostatnio właściwe wszystko smażę na gęsim smalcu, na szczęście znalazłam mały sklepik, w którym ten smalec jest w stałej sprzedaży, ale swój, to zawsze swój
icon_wink.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
A jak się przeziębienie fajnie leczy gęsim smalcem
fiesgrins.gif
nasmarować klatkę piersiową, obłożyć pergaminem żeby nie utłuścić wszystkiego i by smalcu nie zetrzeć - i pod kołdrę - rano człowiek zdrowy
fiesgrins.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
0
0
Jak widzimy, tłuszcz gęsi jest doskonały i ma wielorakie zastosowanie (także zdrowotne). Żeby go mieć, nie musimy kupować całej gęsi i ją piec, aby zdobyć słoiczek tego specjału. Możemy go po prostu kupić i używać tak, jak nam to odpowiada. Przypomniałam sobie, że gdzieś o tym czytałam. Temat znalazłam, ale żeby nie robić kryptoreklamy podam Wam link, pod którym znajdziecie miejsca, sklepy itp., gdzie go sprzedają, a nawet ceny, a te bywają bardzo zróżnicowane. Zajrzyjcie więc tutaj. Miłego czytania.

edit: Możecie też na podlinkowanej stronie zalogować się w sklepie medyczno - zielarskim i mieć dostęp do najnowszych (i tradycyjnych) wiadomości.

Polecam też asortyment po lewej stronie tej strony. Jest w czym wybierać.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,843
4
38
Patrz, a ja mam trzy czwarte litra gęsiego smalcu wytopionego podczas pieczenia i zastanawiałam się, jak go zagospodarować. No i już mam zastosowanie.

A ile taki smalec może stać w lodówce?
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
0
0
Podobno nawet kilkanaście miesięcy. Sama w to nie wierzyłam, ale odgapiłam gdzieś to zdanie - Dzisiaj przechowywany w lodówce smalec gęsi nawet przez kilkanaście miesięcy nie straci nic ze swojego smaku i aromatu.

Jak znajdę cały artykuł, to podam chociaż linka.

edit: znalazłam - szukajcie na tej stronie




 
Ostatnią edycję dokonał moderator: