Boczek faszerowany*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Do zrobienia boczku zainspirował mnie przepis w ostatnim numerze "Przyślij przepis", a że akurat miałam piec boczek zwyczajny skorzystałam z pomysłu i nafaszerowałam go.

Ok. 1-1,30 kg boczku takiego grubszego
mięso mielone ( ok. 30 dag)
pierś z kurczaka
jajko
trochę bułki tartej (2-3 łyżki)
1 kopiasta łyżka masła
sól, pieprz, majeranek,
czosnek ( ja sypnęłam granulowanego trochę, ale można pominąć jak ktoś nie lubi)
natka pietruszki ( ja sobie przypomniałam o niej jak już boczek zaszyłam
icon_rolleyes.gif
)

boczek rozkroić w połowie grubości, nie docinając do końca tak aby powstał duży płat,
przyprawić go solą, czosnkiem, czy innymi przyprawami- jak kto lubi)
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę ( ja to robię tylko po to aby ładniej wyglądało, można nie dawać piersi jak ktoś nie ma czy mu się nie chce). Mięso mielone wymieszać z jajkiem, masłem, bułką i przyprawami, dobrze wyrobić, pod koniec wmieszać kawałki kurczaka. Farsz wyłożyć na połowę boczku, przykryć drugą połową , zaszyć brzegi.
Skorzystałam z pomysłu z ww pisemka i gotowy zszyty boczek włożyłam do wrzącego bulionu i obgotowałam po 10 minut z każdej strony, następnie piekłam pod przykryciem w temp. ok. 200stopni przez 1,3 godz.

Boczek udał się znakomicie, jest smaczny zarówno na zimno jak i na gorąco.
Piekłam go wczoraj a dziś podawałam na śniadanie z chlebem a na obiad odsmażony ( bez dodatku tłuszczu) na patelni grillowej z sosem z pieczenia, ziemniakami i mizerią.

Nie pomyślałam, żeby zrobić cały instruktaż, ale to łatwe jest, więc tylko kilka zdjęć:
na surowo po zszyciu:
boczek_002a.jpg

zaraz po upieczeniu:
boczek_004a.jpg

tuż przez podaniem na zimno:
boczek_009a.jpg
 

Załączniki

  • boczek_002a.jpg
    boczek_002a.jpg
    168.8 KB · Wyświetleń: 8
  • boczek_004a.jpg
    boczek_004a.jpg
    115.5 KB · Wyświetleń: 8
  • boczek_009a.jpg
    boczek_009a.jpg
    109.6 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
A tu jeszcze boczek w wersji obiadowej, na gorąco
wprost z patelni grillowej:
boczek_015a.jpg

już z sosem i ziemniakami:
boczek_016a.jpg
 

Załączniki

  • boczek_015a.jpg
    boczek_015a.jpg
    104.2 KB · Wyświetleń: 7
  • boczek_016a.jpg
    boczek_016a.jpg
    108.4 KB · Wyświetleń: 7