- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Do zrobienia boczku zainspirował mnie przepis w ostatnim numerze "Przyślij przepis", a że akurat miałam piec boczek zwyczajny skorzystałam z pomysłu i nafaszerowałam go.
Ok. 1-1,30 kg boczku takiego grubszego
mięso mielone ( ok. 30 dag)
pierś z kurczaka
jajko
trochę bułki tartej (2-3 łyżki)
1 kopiasta łyżka masła
sól, pieprz, majeranek,
czosnek ( ja sypnęłam granulowanego trochę, ale można pominąć jak ktoś nie lubi)
natka pietruszki ( ja sobie przypomniałam o niej jak już boczek zaszyłam
)
boczek rozkroić w połowie grubości, nie docinając do końca tak aby powstał duży płat,
przyprawić go solą, czosnkiem, czy innymi przyprawami- jak kto lubi)
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę ( ja to robię tylko po to aby ładniej wyglądało, można nie dawać piersi jak ktoś nie ma czy mu się nie chce). Mięso mielone wymieszać z jajkiem, masłem, bułką i przyprawami, dobrze wyrobić, pod koniec wmieszać kawałki kurczaka. Farsz wyłożyć na połowę boczku, przykryć drugą połową , zaszyć brzegi.
Skorzystałam z pomysłu z ww pisemka i gotowy zszyty boczek włożyłam do wrzącego bulionu i obgotowałam po 10 minut z każdej strony, następnie piekłam pod przykryciem w temp. ok. 200stopni przez 1,3 godz.
Boczek udał się znakomicie, jest smaczny zarówno na zimno jak i na gorąco.
Piekłam go wczoraj a dziś podawałam na śniadanie z chlebem a na obiad odsmażony ( bez dodatku tłuszczu) na patelni grillowej z sosem z pieczenia, ziemniakami i mizerią.
Nie pomyślałam, żeby zrobić cały instruktaż, ale to łatwe jest, więc tylko kilka zdjęć:
na surowo po zszyciu:
zaraz po upieczeniu:
tuż przez podaniem na zimno:

Ok. 1-1,30 kg boczku takiego grubszego
mięso mielone ( ok. 30 dag)
pierś z kurczaka
jajko
trochę bułki tartej (2-3 łyżki)
1 kopiasta łyżka masła
sól, pieprz, majeranek,
czosnek ( ja sypnęłam granulowanego trochę, ale można pominąć jak ktoś nie lubi)
natka pietruszki ( ja sobie przypomniałam o niej jak już boczek zaszyłam

boczek rozkroić w połowie grubości, nie docinając do końca tak aby powstał duży płat,
przyprawić go solą, czosnkiem, czy innymi przyprawami- jak kto lubi)
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę ( ja to robię tylko po to aby ładniej wyglądało, można nie dawać piersi jak ktoś nie ma czy mu się nie chce). Mięso mielone wymieszać z jajkiem, masłem, bułką i przyprawami, dobrze wyrobić, pod koniec wmieszać kawałki kurczaka. Farsz wyłożyć na połowę boczku, przykryć drugą połową , zaszyć brzegi.
Skorzystałam z pomysłu z ww pisemka i gotowy zszyty boczek włożyłam do wrzącego bulionu i obgotowałam po 10 minut z każdej strony, następnie piekłam pod przykryciem w temp. ok. 200stopni przez 1,3 godz.
Boczek udał się znakomicie, jest smaczny zarówno na zimno jak i na gorąco.
Piekłam go wczoraj a dziś podawałam na śniadanie z chlebem a na obiad odsmażony ( bez dodatku tłuszczu) na patelni grillowej z sosem z pieczenia, ziemniakami i mizerią.
Nie pomyślałam, żeby zrobić cały instruktaż, ale to łatwe jest, więc tylko kilka zdjęć:
na surowo po zszyciu:

zaraz po upieczeniu:

tuż przez podaniem na zimno:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: