Moje racuchy wigilijne,drożdżowe, postne*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Może komuś się wydadzą byle jakie, ale dla mnie nie ma Wigilii bez tych racuchów.
Zwykłe, posypane tylko cukrem pudrem, usmażone jak wszystko w tym dniu na oleju rzepakowym.
Dziś smażone na zwykłym oleju i dodatkowo nadziewane marmoladą, więc mają trochę inny charakter. Te oryginalne mają zaszczyt gościć u nas tylko raz w roku
icon_wink.gif

2 szklanki mąki
2 dag drożdży
szklanka ciepłej wody ( albo trochę więcej, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany)
4 łyżki cukru

drożdże rozprowadzić z wodą i cukrem, można dosypać trochę mąki i odstawić zaczyn do wyrośnięcia (albo od razu wszystko wymieszać).
Zaczyn wymieszać łyżką z mąką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
dziś robiłam z połowy porcji, więc w misce to ledwie na dnie jest

przed wyrośnięciem:
racuchy_A.jpg

po wyrośnięciu:
racuchy_B.jpg

nakładać łyżką na śr. rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron na złoto ( u mnie ciemno złoto
icon_wink.gif
) można sprawdzić patyczkiem czy gotowe

po usmażeniu są grubiutkie
icon_biggrin.gif

racuchy_C.jpg

racuchy_D.jpg

tu widać, że nadziewane ( a nadziewałam na patelni-łyżka ciasta, łyżeczka marmolady i znów ciasto. Wykładając ciasto przy nadziewaniu dobrze pomagać sobie drugą łyżką):
racuchy_E.jpg

Załączniki

• racuchy_A.jpg
    racuchy_A.jpg
    71.9 KB · Wyświetleń: 5
  • racuchy_B.jpg
    racuchy_B.jpg
    63.7 KB · Wyświetleń: 5
  • racuchy_C.jpg
    racuchy_C.jpg
    98.2 KB · Wyświetleń: 5
  • racuchy_D.jpg
    racuchy_D.jpg
    96.6 KB · Wyświetleń: 5
  • racuchy_E.jpg
    racuchy_E.jpg
    101.5 KB · Wyświetleń: 5

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Fajny sposób na nadziewanie racuchów.
Ciekawi mnie jeszcze, z jakiego regionu Polski pochodzi zwyczaj podawania racuchów na Wigilię. I czy jako jedno z dań głównych, czy na deser?
Spróbuję zrobić (na mleku kozim
icon_wink.gif
) na tegoroczną Wieczerzę.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
na deser Johasiu, obok klusek z makiem takie małe słodkie co nieco, do tego kompot z suszu. Ponieważ u nas na Wigilię, jak już nie raz mówiłam, nie podaje się żadnych ciast to takie racuchy są jak znalazł. Mój prawie 5 letni bratanek nic innego nie je w tym dniu
icon_rolleyes.gif

Nie wiem czy to regionalne danie,w każdym razie u mnie w domu od zawsze a ja z lubelskiego .

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
duende @ 9 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=786545moja babcia też robiła nam racuchy podobne na wigilię.
Być może to jest rodzaj danka wigilijnego regionalnego, bo ze Zwolenia (gdzie moja babcia mieszkała) do Lublina to tylko rzut beretem.
No patrz ja też przez pierwszy rok swojego życia w Zwoleniu mieszkałam
icon_biggrin.gif

ewalukas @ 9 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=786550i ja
icon_wink.gif
ale u nas tego nie ma. racuszki apetyczne, nie powiem
lecker.gif
rzuć Beata jednym, co? Do mnie nie doleci, ale do teściów do Lubartowa jak najbardziej - odbiorę sobie
fiesgrins.gif
rzucone dwa ostatnie, może któryś doleci
icon_mrgreen.gif

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
icon_biggrin.gif

Jedna rzecz mnie martwi. Jako że Wigilia ma być u teściów, to czy mogę usmażyć takie racuchy w domu, a podgrzać je na miejscu? Czy na zimno mogą być?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
One dość szybko czerstwieją, ale czasem na drugi dzień też jem, lepiej usmażyć jednak w tym samym dniu. U nas smaży się gdzieś tak ok godz. 17 ( a początek Wieczerzy o 18:00) i zanim się je spożywa, na koniec przecież jako deser, to już są zimne ( albo ledwo ciepłe). Można zrobić wcześniej i podgrzać, ale jednak lepsze tego samego dnia a nie dzień wcześniej.

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Niee no, smażyłabym w Wigilię. Do teściów mam 20 minut jazdy (bez korka).
icon_lol.gif

Już wiem - zamrożę!
daumen.gif
icon_mrgreen.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Eee tam, to usmaż przed wyjazdem, dużo roboty z nimi nie ma a będą lepsze. Ale właściwie mrożone też powinny być OK, przecież ja pączki mrożę zaraz po usmażeniu.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
U mnie też są racuchy na Wigilię!
icon_mrgreen.gif
ale trudno sie dziwic, połowa mojej rodziny wywodzi się z tej samej miejscowości co BeataSz
icon_mrgreen.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Nie na temat: ale a propo's miejscowości widziałam Cię Paulinko ( a właściwie Joanka pierwsza Cię dojrzała) na cmentarzu przy Waszym rodzinnym grobie
icon_mrgreen.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

kanapka

Member
Cze 2, 2007
407
0
0
u mnie też takie racuchy babcia robi na wigilię
icon_smile.gif
. Robi je raz w roku i to jest moje ulubione danie wigilijne. A na drugi dzień jeśli jakieś zostaną to też są dobre

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
BeataSz @ 8 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=786511 dla mnie nie ma Wigilii bez tych racuchów.
Dla mnie też.
icon_smile.gif
mniam.gif
mniam.gif

Tylko z tą różnicą, że u mnie dodaje się do nich mniej cukru i podaje nie jako deser, ale zamiast pieczywa.
Całą rodziną za nimi przepadamy.
Dobrze wyrośnięte ciasto powinno się smażyć na dość głębokim tłuszczu, wtedy racuchy mają apetyczne białe pączkowe obrączki.
Ważne, by ciasta po wyrośnięciu nie mieszać, tylko delikatnie nabierać łyżką przy brzegu miski, aby nie zniszczyć bąbelkowej struktury.

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Johasia @ 8 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=786531Fajny sposób na nadziewanie racuchów.
Ciekawi mnie jeszcze, z jakiego regionu Polski pochodzi zwyczaj podawania racuchów na Wigilię. I czy jako jedno z dań głównych, czy na deser?
Spróbuję zrobić (na mleku kozim
icon_wink.gif
) na tegoroczną Wieczerzę.
icon_smile.gif
U mnie - póki Wigilie były u dziadków też zawsze racuchy były. Przez ostatnich kilka lat (Wigilie u mojej mamy) zapomnieliśmy o nich. W tym roku ja wznowie tradycję racuchów. Moi dziadkowie pochodzili z zamojskiego więc blisko Beatko
icon_biggrin.gif

Dziękuję Ci za przypomnienie o wigilijnych racuchach
icon_biggrin.gif

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
dump.gif
dump.gif
dump.gif

Dopiero teraz doczytałam się, że one są na wodzie!
banana.gif
A ja z kozim mlekiem tu wyjeżdżam...
dump.gif

Ostatnie pytanie - ile racuchów (tak +/-) wychodzi z tej porcji?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy