Pyszny Majonez domowy w 5 minut*

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
dsc03345ci5.jpg


Potrzebujemy:

  • 1 żółtko ugotowane na twardo
  • 1 żółtko surowe
  • pół szklanki oleju
  • ubijak, ucierak czy jak się nazywa ten kij z kulą na końcu
    gruebel_2.gif
  • miskę
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy

dsc03341hb4.jpg


sposób wykonania:
do miski wbijamy surowe żółtko i dodajemy żółtko ugotowane. Intensywnie ucieramy aż się żółtka połączą, tworząc jednolitą masę.

Wtedy dodajemy 1 łyżeczkę musztardy i ucieramy, dolewamy 1/4 oleju i ucieramy, dodajemy drugą łyżeczkę musztardy i ucieramy, dodajemy po trochu olej i ucieramy, ucieramy aż powstanie puszysty majonez.

dsc03342ff1.jpg


Patrzymy na zegarek - właśnie minęło 5 minut
icon_eek.gif


Albo korzystamy od razu - do sałatek, kanapek
albo wkładamy do słoiczka i wykorzystujemy w czasie najbliższego tygodnia.

dsc03344gn0.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Bardzo smaczny majonezik mi wyszedł
lecker.gif

na końcu jednak dodałam kilka łyżek mleka by konsystencja była bardziej majonezowa a nie galaretowata
bardzo fajny smaczek ma majonez z gotowanym żółtkiem
lecker.gif
dodałam 4 łyżeczki musztardy Dijon bo lubimy na ostro
fiesgrins.gif
 

Ewik

Member
Lut 13, 2006
1
0
0
To nieprawdopodobne, jak lekki może być majonez. Jest jeden warunek: trzeba
 mieć mikser z częścią, która służy do rozdrabniania warzyw - nazwijmy ją,
 dla uproszczenia, krajarka. Nam będzie służyła do ubicia majonezu.
Potrzebne  też jest naczynie trochę wyższe od krajarki, o przekroju niewiele
większym  od słoika, w którym osadzony jest nożyk do rozdrabniania. Dobrze
nadają się do tego niektóre słoiki po konfiturach.


 2 duże jaja bardzo świeże
 2 szklanki oleju słonecznikowego
 sok z 2 cytryn
 musztarda z gorczycą (polska)
 4 łyżki zimnego mleka

 Do naczynia wbijamy całe jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę
musztardy  i sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę
pokojową). Wkładamy krajarkę, tak by dotykała dna naczynia. Włączamy
mikser na najszybszy bieg i  nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy
zobaczymy, ze majonez zaczyna  się formować, tzn. idzie ku górze, delikatnie
podnosimy krajarkę do połowy  naczynia i z powrotem równie delikatnie
opuszczamy do dna - i tak bez  przerwy, aż całe naczynie wypełni się
majonezem. Wówczas dolewamy powoli  zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy krajarka. Majonez jest  gotowy, gdy mleko zniknie.
 Jest tak gesty i puszysty, ze można go kroić nożem.

Ponieważ jest gotowy w 5 minut, robię z połowy porcji. Sprobujcie
bussi.gif



 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ewik @ 25 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=877737To nieprawdopodobne, jak lekki może być majonez. Jest jeden warunek: trzeba
 mieć mikser z częścią, która służy do rozdrabniania warzyw - nazwijmy ją,
 dla uproszczenia, krajarka. Nam będzie służyła do ubicia majonezu.
Potrzebne  też jest naczynie trochę wyższe od krajarki, o przekroju niewiele
większym  od słoika, w którym osadzony jest nożyk do rozdrabniania. Dobrze
nadają się do tego niektóre słoiki po konfiturach.


 2 duże jaja bardzo świeże
 2 szklanki oleju słonecznikowego
 sok z 2 cytryn
 musztarda z gorczycą (polska)
 4 łyżki zimnego mleka

 Do naczynia wbijamy całe jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę
musztardy  i sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę
pokojową). Wkładamy krajarkę, tak by dotykała dna naczynia. Włączamy
mikser na najszybszy bieg i  nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy
zobaczymy, ze majonez zaczyna  się formować, tzn. idzie ku górze, delikatnie
podnosimy krajarkę do połowy  naczynia i z powrotem równie delikatnie
opuszczamy do dna - i tak bez  przerwy, aż całe naczynie wypełni się
majonezem. Wówczas dolewamy powoli  zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy krajarka. Majonez jest  gotowy, gdy mleko zniknie.
 Jest tak gesty i puszysty, ze można go kroić nożem.

Ponieważ jest gotowy w 5 minut, robię z połowy porcji. Sprobujcie
bussi.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0