- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0

Potrzebujemy:
- 1 żółtko ugotowane na twardo
- 1 żółtko surowe
- pół szklanki oleju
- ubijak, ucierak czy jak się nazywa ten kij z kulą na końcu
- miskę
- 1-2 łyżeczki ostrej musztardy

sposób wykonania:
do miski wbijamy surowe żółtko i dodajemy żółtko ugotowane. Intensywnie ucieramy aż się żółtka połączą, tworząc jednolitą masę.
Wtedy dodajemy 1 łyżeczkę musztardy i ucieramy, dolewamy 1/4 oleju i ucieramy, dodajemy drugą łyżeczkę musztardy i ucieramy, dodajemy po trochu olej i ucieramy, ucieramy aż powstanie puszysty majonez.

Patrzymy na zegarek - właśnie minęło 5 minut

Albo korzystamy od razu - do sałatek, kanapek
albo wkładamy do słoiczka i wykorzystujemy w czasie najbliższego tygodnia.

Ostatnią edycję dokonał moderator: