Tagine, tajine z klopsikami*

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
1kg miesa mielonego (w orig. przepisie cielecina)
4 duze cebule
1 cytryna sok z niej
1 bialko
peczek pietruszki zielonej
slodka papryka w proszku
cumin
imbir w proszku
pare nitek szafranu
sol, pieprz

do miesa dodac jedna z cebul poprzednio zmiksowana na puree, dodac bialko, lyzeczke papryki w proszku, pol lyzeczki cuminu, sol i pieprz, mieso dobrze wyrobic i uformowac kulki nieduze, obtoczyc delikatnie w mace

w tajine rogrzac 4 lyzki oliwy, dodac reszte cebuli pokrojonej w polkrazki i poddusic do miekkosci, dodac potem 1 lyzeczke papryki w proszku, nitki szafranu, lyzeczke soli, pol lyzeczki cuminu i 1/4 lyzeczki ibmiru
dodac tyle wody aby cebula byla przykryta, przkryc pokrywka tajine i dusic 15 minut
potem polozyc do tajine klopsiki, posypac poszatkowana pietruszka i dusic dalsze 30 minut

na koniec odlozyc pokrywke, polac wszystko sokiem z cytryny i poczekac pare minut na przegyzienie

smacznego
mniam.gif


IMG_5443.jpg
 

Załączniki

  • IMG_5443.jpg
    IMG_5443.jpg
    113.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marysiek

Member
Kwi 15, 2009
21
0
0
oo super! mam naczynie do tajine, ale chyba jakaś dziwna jestem, bo brakowało mi ostatnio pomysłów co w nim upichcić
icon_smile.gif
teraz już wiem!
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
To robi w zwykłym rondlu z przykrywą. Od lat robię w żeliwnej formie z przykrywą i wychodzi znakomity. A ten muszę wypróbować koniecznie, bo do tej pory skupiałam się tylko na kurczaku.