- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
1kg miesa mielonego (w orig. przepisie cielecina)
4 duze cebule
1 cytryna sok z niej
1 bialko
peczek pietruszki zielonej
slodka papryka w proszku
cumin
imbir w proszku
pare nitek szafranu
sol, pieprz
do miesa dodac jedna z cebul poprzednio zmiksowana na puree, dodac bialko, lyzeczke papryki w proszku, pol lyzeczki cuminu, sol i pieprz, mieso dobrze wyrobic i uformowac kulki nieduze, obtoczyc delikatnie w mace
w tajine rogrzac 4 lyzki oliwy, dodac reszte cebuli pokrojonej w polkrazki i poddusic do miekkosci, dodac potem 1 lyzeczke papryki w proszku, nitki szafranu, lyzeczke soli, pol lyzeczki cuminu i 1/4 lyzeczki ibmiru
dodac tyle wody aby cebula byla przykryta, przkryc pokrywka tajine i dusic 15 minut
potem polozyc do tajine klopsiki, posypac poszatkowana pietruszka i dusic dalsze 30 minut
na koniec odlozyc pokrywke, polac wszystko sokiem z cytryny i poczekac pare minut na przegyzienie
smacznego

4 duze cebule
1 cytryna sok z niej
1 bialko
peczek pietruszki zielonej
slodka papryka w proszku
cumin
imbir w proszku
pare nitek szafranu
sol, pieprz
do miesa dodac jedna z cebul poprzednio zmiksowana na puree, dodac bialko, lyzeczke papryki w proszku, pol lyzeczki cuminu, sol i pieprz, mieso dobrze wyrobic i uformowac kulki nieduze, obtoczyc delikatnie w mace
w tajine rogrzac 4 lyzki oliwy, dodac reszte cebuli pokrojonej w polkrazki i poddusic do miekkosci, dodac potem 1 lyzeczke papryki w proszku, nitki szafranu, lyzeczke soli, pol lyzeczki cuminu i 1/4 lyzeczki ibmiru
dodac tyle wody aby cebula byla przykryta, przkryc pokrywka tajine i dusic 15 minut
potem polozyc do tajine klopsiki, posypac poszatkowana pietruszka i dusic dalsze 30 minut
na koniec odlozyc pokrywke, polac wszystko sokiem z cytryny i poczekac pare minut na przegyzienie
smacznego


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: