Polish Cottage Rye

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Przepis z ksiazki Local Breads autor Daniel Leader.
Jest to pyszny, tradycyjny polski chleb, ktory dlugo pozostaje wilgotny i swiezy.

Wieczorem w przeddzien pieczenia przygotowujemy zaczyn:
30g plynnego zakwasu zytniego
175g letniej wody
175g jasnej maki zytniej

To wymieszac na gladka paste i pozostawic w temperaturze pokojowej do rana - 8-12h wg autora.

Rano wymieszac zaczyn i dodac do niego:
325g letniej wody
500g maki chlebowej pszennej
10g soli, u mnie sol morska

Dobrze wyrobic. Mikserem 12-13 minut - KA poziom predkosci 4. Ciasto bedzie klejace i nie bedzie sie odrywalo od miski. U mnie jest bardzo luzne, ale takie zostawiam do wyrosniecia, az do podwojenia objetosci. Moze to zajac od 2 do 4 godzin. Zalezy ot temperatury.
Po wyrosnieciu uksztaltowac bochenki. Ja po prostu przenosze do wysmarowanych maslem keksowek (dwie mniejsze lub jedna duza). Mozna zwilzyc rece woda, jesli zanadto sie klei. I znowu rosniecie. Nagrzac piekarnik na maxa, u mnie 240 stopni i piec w takiej temperaturze15 minut, zmniejszyc do ok. 200st. W tym monemncie mozna wyjac bochenki z foremek i piec na golaska az popukane w dno wydadza gluchy odglos.
A mozna tez wsadzic ciasto do zimnego piekarnika i piec do skutku w temp.200st, tez mi sie tak zdarza zreszta ze wszystkimi chlebami i dobrze smakuja
icon_biggrin.gif

Zaczyn wieczorem:

Pokaż załącznik 36923

Zaczyn rano:

Pokaż załącznik 36924

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,257
8
0
Mmm... alez piekny chlebek! Pieklam go dawno temu i widze, ze musze powtorzyc!
Sys masz na swoim koncie inne chlebki z tej ksiazki?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
zrobię sobie na weekend. Mój zasuszony zakwas już pomału zaczyna odżywać, znów nabrałam ochoty na własne chleby.

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
tatter @ 7 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=800250Mmm... alez piekny chlebek! Pieklam go dawno temu i widze, ze musze powtorzyc!
Sys masz na swoim koncie inne chlebki z tej ksiazki?
Tatter, caly ostatni rozdzial z chlebami z Czech i Polski przrerobilam wiele razy. Plus pare innych z Francji i Wloch, ale bez czestego powtarzania wiec nie moge sobie tak bez patrzenia w ksiazke przypomniec. Wciaz jestem na etapie, ze mam wiecej ksiazek i przepisow wydrukowanych do zrobienia niz jestem w stanie zrobic, moze jakby jeszcze pare osob bylo wiecej w rodzinie, to by sie w koncu udalo
icon_biggrin.gif

Ostatnio, wczoraj pieklam Twoj wspanialy chleb z Weekendowej Piekarni, ze slonecznikiem i zytem, pyszny. Czy on juz jest na cincin?

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Syso wybacz pytanie laika.
Jakiej konsystencji powinien być zaczyn wieczorem? Wyszła mi coś jak pasta i mam wrażenie, że to za gęste jest?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,257
8
0
Syso, mi te znajbardziej podoba sie rozdzail czeski i polski
icon_wink.gif

Tego z zytem i slonecznikiem na cinie nie ma, ale jesli chcesz to mozesz skopiowac i wpisac
icon_biggrin.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,232
633
113
piekny chleb syso
mniam.gif

szybko pobieglam (na tyle szybko, ile moj aktualny stan pozwala
icon_mrgreen.gif
, bo od 3 tygodni walcze z okropna grypa ), aby sprawdzić czy robilam ten chleb?

Robilam oczywiscie ! Troche go zmodyfikowalam i zrobilam maly bochenek z mniej wiecej 1/3 skladnikow (to moje notatki, moze komus sie przydadza):
zaczyn: 280g
ciasto chlebowe:
maka 375g ( w tym 50g zytniej)
woda 200g
sol 1 lyzeczka

pamietam ze bardzo mi smakowal, jeszcze musze poszukac w moich zasobach zdjecie wypieku

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Dzieki Mirabbelko za notatki, na pewno sie przydadza komus, kto bedzie chcial wyprobowac z malej porcji
icon_biggrin.gif
Co Cie tak meczy ta grypa tak dlugo? Teraz chyba jest okres grypowy, bo ja tez ciegle cos mam i co mi przejdzie kaszel, zaczyna sie katar i tak w kolko
icon_biggrin.gif
Zdrowiej szybko!!

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
mirabbelka @ 8 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=800483Robilam oczywiscie ! Troche go zmodyfikowalam i zrobilam maly bochenek z mniej wiecej 1/3 skladnikow (to moje notatki, moze komus sie przydadza):
zaczyn: 280g
ciasto chlebowe:
maka 375g ( w tym 50g zytniej)
woda 200g
sol 1 lyzeczka
Mnie na pewno się przydadzą te notatki, bo właśnie planowałam z mniejszej porcji piec ( ja muszę piec małe bochenki ) Bardzo dziękuję

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
10,403
4,560
113
Upiekłam z mniejszej ilości w 1 keksówce

DSC02695.JPG DSC02701.JPG

Syso, proszę o więcej takich prostych przepisów.
mniam.gif

Załączniki

• DSC02695.JPG
    DSC02695.JPG
    19.7 KB · Wyświetleń: 28
  • DSC02701.JPG
    DSC02701.JPG
    28.5 KB · Wyświetleń: 27

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Zrobiłam, wczoraj ok. północy piekłam
dump.gif

Mój ma niestety drobniejsze dziurki, ale trudno.
Zrobiłam wg ilości podanych przez mirabbelkę, a te 50g mąki żytniej do ciasta to u mnie żytnia razowa.
Wyrósł bardzo pięknie, chyba ze 3 x powiększył objętość od czasu kiedy wyłożyłam do garnka ( bo mój w garnku pieczony):
tak wyglądał przed wyrośnięciem
chleb_008.jpg

a tak w przekroju ( dziś rano):
chleb_014.jpg

Załączniki

• chleb_008.jpg
    chleb_008.jpg
    90.5 KB · Wyświetleń: 26
  • chleb_014.jpg
    chleb_014.jpg
    125.9 KB · Wyświetleń: 26

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Dziewczyny, sliczne sa Wasze chlebki!! Przepisy sa rzeczywiscie fajne, takie prostolinijnie. Z tego dzialu sa chyba jeszcze dwa, ktore wpisze w wolnej chwili.
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy