Polish Cottage Rye

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Przepis z ksiazki Local Breads autor Daniel Leader.
Jest to pyszny, tradycyjny polski chleb, ktory dlugo pozostaje wilgotny i swiezy.

Wieczorem w przeddzien pieczenia przygotowujemy zaczyn:
30g plynnego zakwasu zytniego
175g letniej wody
175g jasnej maki zytniej

To wymieszac na gladka paste i pozostawic w temperaturze pokojowej do rana - 8-12h wg autora.

Rano wymieszac zaczyn i dodac do niego:
325g letniej wody
500g maki chlebowej pszennej
10g soli, u mnie sol morska


Dobrze wyrobic. Mikserem 12-13 minut - KA poziom predkosci 4. Ciasto bedzie klejace i nie bedzie sie odrywalo od miski. U mnie jest bardzo luzne, ale takie zostawiam do wyrosniecia, az do podwojenia objetosci. Moze to zajac od 2 do 4 godzin. Zalezy ot temperatury.
Po wyrosnieciu uksztaltowac bochenki. Ja po prostu przenosze do wysmarowanych maslem keksowek (dwie mniejsze lub jedna duza). Mozna zwilzyc rece woda, jesli zanadto sie klei. I znowu rosniecie. Nagrzac piekarnik na maxa, u mnie 240 stopni i piec w takiej temperaturze15 minut, zmniejszyc do ok. 200st. W tym monemncie mozna wyjac bochenki z foremek i piec na golaska az popukane w dno wydadza gluchy odglos.
A mozna tez wsadzic ciasto do zimnego piekarnika i piec do skutku w temp.200st, tez mi sie tak zdarza zreszta ze wszystkimi chlebami i dobrze smakuja
icon_biggrin.gif


Zaczyn wieczorem:

Pokaż załącznik 36923

Zaczyn rano:

Pokaż załącznik 36924
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Mmm... alez piekny chlebek! Pieklam go dawno temu i widze, ze musze powtorzyc!
Sys masz na swoim koncie inne chlebki z tej ksiazki?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
zrobię sobie na weekend. Mój zasuszony zakwas już pomału zaczyna odżywać, znów nabrałam ochoty na własne chleby.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
tatter @ 7 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=800250Mmm... alez piekny chlebek! Pieklam go dawno temu i widze, ze musze powtorzyc!
Sys masz na swoim koncie inne chlebki z tej ksiazki?
Tatter, caly ostatni rozdzial z chlebami z Czech i Polski przrerobilam wiele razy. Plus pare innych z Francji i Wloch, ale bez czestego powtarzania wiec nie moge sobie tak bez patrzenia w ksiazke przypomniec. Wciaz jestem na etapie, ze mam wiecej ksiazek i przepisow wydrukowanych do zrobienia niz jestem w stanie zrobic, moze jakby jeszcze pare osob bylo wiecej w rodzinie, to by sie w koncu udalo
icon_biggrin.gif

Ostatnio, wczoraj pieklam Twoj wspanialy chleb z Weekendowej Piekarni, ze slonecznikiem i zytem, pyszny. Czy on juz jest na cincin?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Syso wybacz pytanie laika.
Jakiej konsystencji powinien być zaczyn wieczorem? Wyszła mi coś jak pasta i mam wrażenie, że to za gęste jest?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Syso, mi te znajbardziej podoba sie rozdzail czeski i polski
icon_wink.gif


Tego z zytem i slonecznikiem na cinie nie ma, ale jesli chcesz to mozesz skopiowac i wpisac
icon_biggrin.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Gru 22, 2004
4,737
96
48
piekny chleb syso
mniam.gif


szybko pobieglam (na tyle szybko, ile moj aktualny stan pozwala
icon_mrgreen.gif
, bo od 3 tygodni walcze z okropna grypa ), aby sprawdzić czy robilam ten chleb?

Robilam oczywiscie ! Troche go zmodyfikowalam i zrobilam maly bochenek z mniej wiecej 1/3 skladnikow (to moje notatki, moze komus sie przydadza):
zaczyn: 280g
ciasto chlebowe:
maka 375g ( w tym 50g zytniej)
woda 200g
sol 1 lyzeczka


pamietam ze bardzo mi smakowal, jeszcze musze poszukac w moich zasobach zdjecie wypieku
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Dzieki Mirabbelko za notatki, na pewno sie przydadza komus, kto bedzie chcial wyprobowac z malej porcji
icon_biggrin.gif
Co Cie tak meczy ta grypa tak dlugo? Teraz chyba jest okres grypowy, bo ja tez ciegle cos mam i co mi przejdzie kaszel, zaczyna sie katar i tak w kolko
icon_biggrin.gif
Zdrowiej szybko!!
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
mirabbelka @ 8 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=800483Robilam oczywiscie ! Troche go zmodyfikowalam i zrobilam maly bochenek z mniej wiecej 1/3 skladnikow (to moje notatki, moze komus sie przydadza):
zaczyn: 280g
ciasto chlebowe:
maka 375g ( w tym 50g zytniej)
woda 200g
sol 1 lyzeczka
Mnie na pewno się przydadzą te notatki, bo właśnie planowałam z mniejszej porcji piec ( ja muszę piec małe bochenki ) Bardzo dziękuję
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,867
63
48
Upiekłam z mniejszej ilości w 1 keksówce

DSC02695.JPG DSC02701.JPG

Syso, proszę o więcej takich prostych przepisów.
mniam.gif
 

Załączniki

  • DSC02695.JPG
    DSC02695.JPG
    19.7 KB · Wyświetleń: 17
  • DSC02701.JPG
    DSC02701.JPG
    28.5 KB · Wyświetleń: 17

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Zrobiłam, wczoraj ok. północy piekłam
dump.gif

Mój ma niestety drobniejsze dziurki, ale trudno.
Zrobiłam wg ilości podanych przez mirabbelkę, a te 50g mąki żytniej do ciasta to u mnie żytnia razowa.
Wyrósł bardzo pięknie, chyba ze 3 x powiększył objętość od czasu kiedy wyłożyłam do garnka ( bo mój w garnku pieczony):
tak wyglądał przed wyrośnięciem
chleb_008.jpg

a tak w przekroju ( dziś rano):
chleb_014.jpg
 

Załączniki

  • chleb_008.jpg
    chleb_008.jpg
    90.5 KB · Wyświetleń: 17
  • chleb_014.jpg
    chleb_014.jpg
    125.9 KB · Wyświetleń: 17
Ostatnią edycję dokonał moderator:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Dziewczyny, sliczne sa Wasze chlebki!! Przepisy sa rzeczywiscie fajne, takie prostolinijnie. Z tego dzialu sa chyba jeszcze dwa, ktore wpisze w wolnej chwili.
icon_biggrin.gif