Kiełbasa do słoika*

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Składniki:
3 kg wieprzowiny,
2 kg surowego boczku,
4 - 5 ząbków czosnku,
sól,
pieprz,
szczypta cukru.


Mięso i boczek grubo zmielić przez maszynkę.
Wymieszać na jednolita masę, dodając rozgnieciony czosnek i przyprawy.
Wyparzyć słoiki, wygotować nakrętki i wysuszyć.
Nakładać masę do słoików, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni, solidnie zakręcić.
Ułożyć w dużym garnku, zalać wodą pod samą prawie nakrętkę i pasteryzować przez ok. 2 godz. od momentu zawrzenia na małym ogniu.
Zdjąć z ognia, wystudzić i jeśli słoiki mają stać dłużej jak rok, powtórnie pasteryzować przez 2 godziny.

Smacznego!
Przepis pochodzi stąd
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Nigdy nie robiłam kiełbas do sloika. Aż nie chce mi się wierzyć, że wystarczy połączyć składniki i pasteryzować.
Na pewno wypróbuję.

Ilu słoiczków mogę się spodziewać z podanych składników?
 

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
Mario napisz jak otworzysz pierwszy sloik jak smakowala taka bez boczku. ja bym tez bez zrobila albo z mala iloscia
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,924
1,512
113
Ok., obym tylko nie zapomniała
icon_redface.gif
, dzisiaj oglądałam słoiczki i widzę, że tworzy się galaretka.
 

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
dziekuje Mario
icon_smile.gif
wyprubuje wiec. Ale dopiero za jakis czas, mamy jeszcze dosc duzo Salami z naszych owiec i to najpierw musimy zjesc.
W kazdym badz razie przepis do zapamietania
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: