- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Składniki:
3 kg wieprzowiny,
2 kg surowego boczku,
4 - 5 ząbków czosnku,
sól,
pieprz,
szczypta cukru.
Mięso i boczek grubo zmielić przez maszynkę.
Wymieszać na jednolita masę, dodając rozgnieciony czosnek i przyprawy.
Wyparzyć słoiki, wygotować nakrętki i wysuszyć.
Nakładać masę do słoików, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni, solidnie zakręcić.
Ułożyć w dużym garnku, zalać wodą pod samą prawie nakrętkę i pasteryzować przez ok. 2 godz. od momentu zawrzenia na małym ogniu.
Zdjąć z ognia, wystudzić i jeśli słoiki mają stać dłużej jak rok, powtórnie pasteryzować przez 2 godziny.
Smacznego!
Przepis pochodzi stąd
3 kg wieprzowiny,
2 kg surowego boczku,
4 - 5 ząbków czosnku,
sól,
pieprz,
szczypta cukru.
Mięso i boczek grubo zmielić przez maszynkę.
Wymieszać na jednolita masę, dodając rozgnieciony czosnek i przyprawy.
Wyparzyć słoiki, wygotować nakrętki i wysuszyć.
Nakładać masę do słoików, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni, solidnie zakręcić.
Ułożyć w dużym garnku, zalać wodą pod samą prawie nakrętkę i pasteryzować przez ok. 2 godz. od momentu zawrzenia na małym ogniu.
Zdjąć z ognia, wystudzić i jeśli słoiki mają stać dłużej jak rok, powtórnie pasteryzować przez 2 godziny.
Smacznego!
Przepis pochodzi stąd
Ostatnią edycję dokonał moderator: