Surówka z selera

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Skład:
- seler utarty
- jabłko ale bez przesady
- rodzynek łyzka dwie jak smak i gust pozwala
- sok z cytryny tak z łyżke może żeby selerek nie czerniał za bardzo
- majonez łyzka
- smietana łyzka

Zamieszać i zostawic na jakąs godzinke to zmięknie i sie przegryzie jak postoi dłużej to zupełnie nie traci na smaku 8) . Ja lubie do pieczonych mies.

Wczoraj akurat odkryłam ze mam w kuchni rózniste owoce ale powchednich jabłek brak :dump: więc zamiast jabłek do surówki trafił sok z połowy pomarańczy i kilka całych kawałków i rodzinka piała z zachwytu :mrgreen:
 

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Ta sałatka jest pyszna, robię taką samą plus dodatkowo orzechy i to jest jedyna potrawa w której toleruje selera surowego
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Zrobiłam dzisiaj tą sałatkę, dodałam jeszcze pomarańczę...pyszna jest
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
i znowu zrobiłam...ciągle ją robię
icon_lol.gif
tym razem seler z pomarańczą zalałam kubeczkiem jogurtu naturalnego z miodem i łyżeczką kakao...przepyszne wyszło
icon_exclaim.gif
od dzisiaj tylko tak robię
fiesgrins.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
A to feler...westchnal seler...
icon_wink.gif
Zawsze lubialm to zestawienie selera z jabkiem, ale tu selera ze swieca mozna szukac...
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ja robię taką wersję:

Pół dużego selera...- obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, od razu obficie skropić sokiem z cytryny żeby nie ciemniał, wymieszać, wgnieść sok w wiórki
Mała marchewka....- obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki
Jabłko winne..........- obrać lub nie i zetrzeć na grubych oczkach tarki
Pół małej cebuli......- pokroić w kostkę

Do tego dodaję łyżeczkę chrzanu, łyżeczkę musztardy ostrej, dwie czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Sól, pieprz czarny mielony - szczypta, pół płaskiej łyżeczki cukru.

Wymieszać, odstawić do przegryzienia.
Idealnie smakuje do potrawki z kurczaka, czy gulaszu.

Warto się przekonać do tego warzywa bo jest bardzo wartościowe i niedoceniane
daumen.gif
taka surówka to smak mojego dzieciństwa
icon_smile.gif


 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Cinko, robię tak jak Ty, ale daję majonez zamiast śmietany. Kiedyś dałam śmietanę bo majonezu mi brakło, i całą surówkę wyrzuciłam. Niezjadliwa się okazała
icon_mrgreen.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
No co kto lubi
icon_smile.gif
moja cała surówka jest kwaskowa ze względu na sok z cytryny, jabłko, musztardę itd więc kwaśna śmietana nie robi różnicy
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
To moja surówka selerowa jest jeszcze inna. Bez śmietany i majonezu.
icon_smile.gif

Z rodzynkami, orzechami, sokiem z cytryny i miodem. Czasem jeszcze z marchewką.
Bardzo smaczna, polecam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ja rodzynek i orzechów nie uznaję w żadnej surówce niestety
icon_redface.gif

Miód zamiast cukru jak najbardziej - ale bakalie już nie
icon_wink.gif