IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Lekki sernik, z jagodami i cytrynką
Azazelle
post 30 Jan 2009, 19:25
Post #1


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.706
Dołączył: 1-September 06
Skąd: PGR koło Wa-wy
Użytkownik nr: 2.242



Alternatywa dla pysznych, ale dość ciężkich cziskejków icon_wink.gif
Powstał z potrzeby chwili. Przy świadomej produkcji można sobie odpuścić kupowanie brzoskwiń, odsączanie ich, cięcie i ponowne wrzucanie do puszki zahnlos.gif

Proporcje na tortownicę 26 cm. Wychodzi cała, więc w razie mnożenia bytów, przyda się większa.

Spód:
- ok 2 szkl. mąki, niepełne (krupczatka albo pół na pół - krupczatka i pszenna)
- ok 0,5 szkl. cukru
- 2 żółtka
- ok 100 g masła / margaryny
- łyżka śmietany (powinna być kremówka, ale i z 18% wyjdzie)
- łyżeczka proszku do pieczenia

Nie bawimy się specjalnie. Masło roztapiamy, zagniatamy ciasto i mamy w nosie siekanie zimnego. Wylepiamy tortownicę i gustowny rancik, wsadzamy do pieca. Podpiekamy do zarumienienia w 200 stopniach C.
Tak, wiem, powinno się chłodzić, ale zapomniany wyciek tłuszczowy z poprzedniej produkcji zaczął dymić, więc... No nikt nie miał głowy. Przy okazji - mycie nagrzanego piekarnika to kiepska zabawa icon_wink.gif

Masa:
- ok 750 g chudego sera w kostce (jak najściślejszego, suchego, zatykającego)
- 2 żółtka i 2 jajka + 2 białka
- ok 3/4 szkl cukru + 0,5 szkl cukru do białek
- cukier waniliowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka śmietany 18% (albo jaka jest)
- 2 łyżki mąki pszennej (budyniu, czegokolwiek, sami wiecie)
- skórka z 2 cytryn + sok z jednej cytryny

- szklanka mrożonych jagód
- dwie garści płatków migdałowych

Wzdychamy ciężko i mielimy ser. Dwa razy. Im ściślejszy, tym lepiej. Dorzucamy 2 żółtka, 2 jajka, 3/4 szkl cukru, cukier waniliowy, jogurt, śmietanę. Miksujemy aż pozbędziemy się grud.
Myjemy mikser.
Wyciskamy cytrynę (pestki do kosza), dorzucamy skórkę. Mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy znowu.
Ubijamy pianę z dwóch białek, na koniec ubijania dodajemy 0,5 szkl cukru. Mieszamy z masą serową.

Na podpieczony spód wylewamy połowę masy, wysypujemy jagody, posypujemy płatkami migdałowymi, na to pozostała masa. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach, na niższej półce piekarnika.

Zdjęcie będzie jeśli nie zapomnę icon_wink.gif

Bardzo dobry, dość delikatny, niezbyt słodki (jagody są kwaskowe). Warstwa migdałów przyjemnie chrupie. Nie chciało mi się piec w kąpieli, więc popękał, ale smaku mu to nie ujmuje.
Ot, zwykły sernik, tyle, że sama masa dość lekka.

Edit: zdjęcie.

Załączony plik  DSCN4759_copy.jpg ( 34.61K ) Suma pobrań: 4
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria z Łeby
post 30 Jan 2009, 20:05
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.715
Dołączył: 26-December 06
Skąd: z nad morza
Użytkownik nr: 2.941



Muszę przyznać, że uśmiałam się czytając Twój przepis - szczególnie opis czynności.
Ne mam jagód, chyba można zrobić z innymi owocami?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azazelle
post 30 Jan 2009, 22:23
Post #3


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.706
Dołączył: 1-September 06
Skąd: PGR koło Wa-wy
Użytkownik nr: 2.242



Pewnie można icon_wink.gif Zazwyczaj zastanawiam się, co wrzucić do sernika, gdy ten sernik robię, a tu mi pasowało połączenie cytryn z jagodami.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 31 Jan 2009, 03:11
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.699
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



CYTAT(Maria z Łeby @ 30 Jan 2009, 20:05 ) *
Muszę przyznać, że uśmiałam się czytając Twój przepis - szczególnie opis czynności.

Każdy przepis Azzie to kawał dobrej literatury icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azazelle
post 31 Jan 2009, 09:41
Post #5


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.706
Dołączył: 1-September 06
Skąd: PGR koło Wa-wy
Użytkownik nr: 2.242



A bardzo dziękuję icon_wink.gif Co Wam będę żałować moich radosnych przygód kuchennych icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asieja
post 31 Jan 2009, 10:16
Post #6


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 800
Dołączył: 22-April 08
Użytkownik nr: 8.814



piękne zdjęcie, przepis - radosna twórczośc także bardzo mi się podoba.
i to połączenie jagód i cytryny.. mm.. (-:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 31 Jan 2009, 10:35
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



fajnie napisane i jakie zdjęcie , takie letnie ,słoneczne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 31 Jan 2009, 10:56
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.764
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Przyznam szczerze, że mnie dla odmiany takie literackie opisy się bardzo cieżko czyta (choć są bez wątpienia urocze), bo czasem trudno jest mi wyłowić z nich konkrety. icon_redface.gif
A w tym przypadku dodatkowo nie jestem w stanie zrozumieć, co autor miał na myśli, pisząc o brzoskwiniach? gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azazelle
post 31 Jan 2009, 11:18
Post #9


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.706
Dołączył: 1-September 06
Skąd: PGR koło Wa-wy
Użytkownik nr: 2.242



Przepraszam, ja inaczej nie umiem icon_sad.gif
Kupiłam brzoskwinie do sernika, podziabałam i odłożyłam, bo naszło mnie na jagody. Ot, tyle.

Joanno, Ty jesteś mistrzynią serników, ja tylko, cóż pożytkuję resztki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 31 Jan 2009, 13:42
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.764
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Azazelle - nie daj Boże nie zmieniaj swojego stylu, bo jest jedyny, niepowtarzalny i sympatyczny! Nie chciałam Ci sprawić przykrości swoją uwagą - po prostu po przeczytaniu kawałka dobrej literatury z wrodzonego lenistwa wybieram do pieczenia mniej skomplikowane, bardziej schematyczne przepisy.... icon_redface.gif
I nie jestem żadną mistrzynią - po prostu lubię serniki i kilka ich już w życiu upiekłam. Ot, tyle...

Dziękuję za wyjaśnienie sprawy brzoskwiń - motało mi się po głowie takie wyjaśnienie, ale nie byłam pewna...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azazelle
post 31 Jan 2009, 14:30
Post #11


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.706
Dołączył: 1-September 06
Skąd: PGR koło Wa-wy
Użytkownik nr: 2.242



zahnlos.gif
Jesteeeeeeeeeeeeś mistrzynią, zdjęcia też masz obłędne. Swoją drogą, nie kadzę, gdyby nie Twoje przepisy, dalej mordowałabym masło z twarogiem w starej makutrze icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaSz
post 31 Jan 2009, 14:32
Post #12


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.302
Dołączył: 3-May 06
Skąd: Radom/Warszawa
Użytkownik nr: 1.705



Azazelle uwielbiam czytać Twoje przepisy cheers.gif
mam nadzieję, że uda mi się zrobić Twój sernik niedługo bo wygląda bosko mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kinia260579
post 10 Mar 2010, 21:09
Post #13


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 432
Dołączył: 15-November 07
Skąd: Jaworzno/Kilrush
Użytkownik nr: 6.277



tu gdzie mieszkam bardzo ciezko jest dostac polski chudy twarog icon_sad.gif
czym moge go zastapic?
mam dostepne soft cheese typu fialadelfia, ricotta, mascarpone, polski tlusty twarog badz z wiaderka
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azazelle
post 11 Mar 2010, 11:19
Post #14


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.706
Dołączył: 1-September 06
Skąd: PGR koło Wa-wy
Użytkownik nr: 2.242



Kinia, ja bym zastąpiła czym bądź - piekłam z takiego, jaki miałam, każdy mój sernik to improwizacja icon_smile.gif
Generalnie wolę ser z kostki, bo nie jest tak tłusty, jak kremowy (kremowy ma ok 20 % tłuszczu, półtłusty z kostki 4%). Wiaderkowe są zazwyczaj rzadsze, ale prawda jest taka, że z jakiego sera byś tego nie upiekła - i tak wyjdzie icon_smile.gif Polski tłusty po zmieleniu będzie gęstszy niż wiaderkowy. A Philadelphia, jeśli się nie lękasz o kondycję wątroby.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eklerek
post 11 Mar 2010, 21:10
Post #15


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 667
Dołączył: 15-March 09
Skąd: Gdańsk
Użytkownik nr: 14.564



Pyszności!
Mnie się "elagancki rancik" w sensie wyrażenie podoba. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 16th December 2019 - 08:39