Pieczone udka kurczaka*

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
chyba tego przepisu na kurczaka jeszcze nie było
icon_biggrin.gif
 

przepis pochodzi z dawnego forum edziecko (nie pamiętam już kto go podał, bo to było wiele lat temu) , korzystam z niego bardzo często .



Składniki:

kurczak (udka, podudzia, skrzydełka) 

przyprawa do pieczonego kurczaka

żółtko (ilość dostosowana do tego, ile mamy kurczaka)

bułka tarta

przyprawa do mięs "delikat" 

masło

 

  Części kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na jakiś czas (min. 1 godzina).
Następnie każdą część maczać w żółtku i obtoczyć w bułce tartej zmieszanej z przyprawą delikat (w takiej ilości, aby bułka była koloru pomarańczowego) . Układać na blaszce z piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym (zależy od ilości kurczaka) , posypać wiórkami masła.
 Piec ok. 1 godz. w temperaturze ok. 180-190 oC (po pół godzinie przewrócić kurczaki na drugą stronę). 


kurczak_008.jpg
 

Załączniki

  • kurczak_008.jpg
    kurczak_008.jpg
    41.5 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robię bardzo podobne, nazywa się to kurczak po wiedeńsku. Ne używam przyprawy do kurczaka, tylko panierkę. Podaję z cząstkami cytryny i sałatką ziemniaczaną. Doskonałe. Nareszcie coś innego z kurczaka niż piersi, do których mam uraz. Teraz spróbuję Twoim sposobem. Pozdrowienia
lecker.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Czytając ten przepis też pomyślałam o swoich dzieciach
icon_mrgreen.gif
Ewuś, zapisuję do wypróbowania.
 

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
abbra @ 1 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=815660Muszę takie zrobić - może moje nic niejedzące dziecię by się skusiło
icon_mrgreen.gif
a Jula nie jadła kiedyś u nas? 


Maraa - mój syn to z mięsem jest trochę na bakier (tzn i tak jest lepiej niż kiedyś, bo straszny był z niego niejadek) , ale zawsze zje kotlety i właśnie takiego pieczonego kurczaka , a ostatnio nawet wołowe duszone
icon_biggrin.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Robię tak kurczka z jedną tylko róznicą: zamast żółtka biorę całe jajo. Uważacie, że jest rożnica w smaku?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
CYTATRobię bardzo podobne, nazywa się to kurczak po wiedeńsku.
Właśnie chciałam odpowiedzieć: dokładnie słowami Seniorki.
icon_smile.gif

Zatem dodam od siebie, że taki kurczak jest bardzo smaczny
icon_smile.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
ja daję sól, pieprz i dużo czosnku, części kurczaka miażdżę lekko tłuczkiem ;) panieruję , obsmażam i dopiekam w piekarniku,
i u meni też nazywa się po wiedensku- gdzies na forum jest taki temat
icon_smile.gif