- Lut 18, 2007
- 3,488
- 0
- 0
chyba tego przepisu na kurczaka jeszcze nie było
przepis pochodzi z dawnego forum edziecko (nie pamiętam już kto go podał, bo to było wiele lat temu) , korzystam z niego bardzo często .
Składniki:
kurczak (udka, podudzia, skrzydełka)
przyprawa do pieczonego kurczaka
żółtko (ilość dostosowana do tego, ile mamy kurczaka)
bułka tarta
przyprawa do mięs "delikat"
masło
Części kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na jakiś czas (min. 1 godzina).
Następnie każdą część maczać w żółtku i obtoczyć w bułce tartej zmieszanej z przyprawą delikat (w takiej ilości, aby bułka była koloru pomarańczowego) . Układać na blaszce z piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym (zależy od ilości kurczaka) , posypać wiórkami masła.
Piec ok. 1 godz. w temperaturze ok. 180-190 oC (po pół godzinie przewrócić kurczaki na drugą stronę).


przepis pochodzi z dawnego forum edziecko (nie pamiętam już kto go podał, bo to było wiele lat temu) , korzystam z niego bardzo często .
Składniki:
kurczak (udka, podudzia, skrzydełka)
przyprawa do pieczonego kurczaka
żółtko (ilość dostosowana do tego, ile mamy kurczaka)
bułka tarta
przyprawa do mięs "delikat"
masło
Części kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na jakiś czas (min. 1 godzina).
Następnie każdą część maczać w żółtku i obtoczyć w bułce tartej zmieszanej z przyprawą delikat (w takiej ilości, aby bułka była koloru pomarańczowego) . Układać na blaszce z piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym (zależy od ilości kurczaka) , posypać wiórkami masła.
Piec ok. 1 godz. w temperaturze ok. 180-190 oC (po pół godzinie przewrócić kurczaki na drugą stronę).

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: