Kruszonkowe z makiem i mandarynkami

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Szybki, tani i smaczny placek z makiem.
Proporcje na tortownicę o średnicy 26cm.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
15 dag masła lub margaryny
12 dag cukru
1 żółtko
skórka otarta z cytryny

Masło roztopić i wystudzić.
Mąkę połączyć z płynnym tłuszczem, cukrem, żółtkiem i skórką -
zagnieść na kruszonkę.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć połowę
kruszonki-lekko przycisnąć do dna foremki.

Masa:
3 szklanki mleka
30 dag zmielonego maku
4 mandarynki obrane dokładnie i rozdzielone na cząstki lub 2 puszki mandarynek(odsączone)
2 budynie waniliowe
5 czubatych łyżek cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1 białko

W połowie szklanki mleka rozrobić budynie.
Pozostałe mleko zagotować i na nim ugotować budyń ciągle mieszając.
Dodać zmielony mak, wymieszać i przestudzić.
Białko ubić na sztywno.
Do masy budyniowo-makowej dodać mandarynki i białko.
Delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany krem rozłożyć na ciasto , w foremce i wyrównać.
Na wierzch rozsypać resztę kruszonki.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp.200st.C przez 1 godz.

5 łyżek cukru pudru utrzeć z sokiem cytrynowym na lukier i polać nim wierzch ciasta.
 

Załączniki

  • kruszonkowe_z_makiem.jpg
    kruszonkowe_z_makiem.jpg
    145.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

joasia1204

Member
Cze 27, 2007
4
0
0
Zainteresowało mnie to ciasto i wydaje się, że może być bardzo smaczne. Mam tylko małe pytanko, czy do masy budyniowo-makowej nie trzeba dodawać cukru?
Pozdrawiam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Przed zrobieniem tego ciasta też się zastanawiałam odnośnie tego- czy mam dodać cukier do budyniu.
Zaryzykowałam i dałam 2 łyżki cukru do budyniu.Teraz wiem, że nie trzeba dodawać nic więcej niż, w przepisie.
Joasiu- do masy budyniowo-makowej nie trzeba dodawać cukru.
5 łyżek cukru pudru (z przepisu) uciera się z sokiem cytrynowym na lukier. Jeśli spróbujesz zrobić to daj znać czy smakowało.
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,661
113
To w takim razie warto to sprecyzować w przepisie, bo ja bym ten cukier dodała do masy.
icon_smile.gif
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,661
113
Dziękuję.
icon_smile.gif

Przepis bardzo mi się podoba - mandarynki na pewno świetnie wzbogacają smak masy makowej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,661
113
Mak z wiśniami jest pyszny! I to nie tylko ze świeżymi. W ubiegłym roku dałam mnóstwo suszonych wiśni do świątecznych makowców - świetnie do nich pasowały.
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: