- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Szybki, tani i smaczny placek z makiem.
Proporcje na tortownicę o średnicy 26cm.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
15 dag masła lub margaryny
12 dag cukru
1 żółtko
skórka otarta z cytryny
Masło roztopić i wystudzić.
Mąkę połączyć z płynnym tłuszczem, cukrem, żółtkiem i skórką -
zagnieść na kruszonkę.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć połowę
kruszonki-lekko przycisnąć do dna foremki.
Masa:
3 szklanki mleka
30 dag zmielonego maku
4 mandarynki obrane dokładnie i rozdzielone na cząstki lub 2 puszki mandarynek(odsączone)
2 budynie waniliowe
5 czubatych łyżek cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1 białko
W połowie szklanki mleka rozrobić budynie.
Pozostałe mleko zagotować i na nim ugotować budyń ciągle mieszając.
Dodać zmielony mak, wymieszać i przestudzić.
Białko ubić na sztywno.
Do masy budyniowo-makowej dodać mandarynki i białko.
Delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany krem rozłożyć na ciasto , w foremce i wyrównać.
Na wierzch rozsypać resztę kruszonki.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp.200st.C przez 1 godz.
5 łyżek cukru pudru utrzeć z sokiem cytrynowym na lukier i polać nim wierzch ciasta.
Proporcje na tortownicę o średnicy 26cm.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
15 dag masła lub margaryny
12 dag cukru
1 żółtko
skórka otarta z cytryny
Masło roztopić i wystudzić.
Mąkę połączyć z płynnym tłuszczem, cukrem, żółtkiem i skórką -
zagnieść na kruszonkę.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć połowę
kruszonki-lekko przycisnąć do dna foremki.
Masa:
3 szklanki mleka
30 dag zmielonego maku
4 mandarynki obrane dokładnie i rozdzielone na cząstki lub 2 puszki mandarynek(odsączone)
2 budynie waniliowe
5 czubatych łyżek cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1 białko
W połowie szklanki mleka rozrobić budynie.
Pozostałe mleko zagotować i na nim ugotować budyń ciągle mieszając.
Dodać zmielony mak, wymieszać i przestudzić.
Białko ubić na sztywno.
Do masy budyniowo-makowej dodać mandarynki i białko.
Delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany krem rozłożyć na ciasto , w foremce i wyrównać.
Na wierzch rozsypać resztę kruszonki.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp.200st.C przez 1 godz.
5 łyżek cukru pudru utrzeć z sokiem cytrynowym na lukier i polać nim wierzch ciasta.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: