Chili con carne*

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
Przepis na chili con carne znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych- 'Cookie Baker Lynn'.
Bardzo zmaczne i sycące danie a przy tym proste do wykonania
icon_smile.gif
Przepis nieco zmodyfikowałam. Polecam!

Chili con carne

3288068406_ea3f0361ba.jpg

Składniki:

* 1 papryczka pepperoni
* 1/2 cebuli
* 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego (dałam z indyka)
* 1 puszka pulpy pomidorowej
* 1 puszka fasoli czerwonej w zalewie
* 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
* sól do smaku

Wykonanie:

* mięso włóż na patelnię, dodaj cebulkę i paprykę i ustaw średni ogień pod patelnią. Nie dolewaj oleju- tłuszcz ma się wytopić z mięsa.

* mieszaj aż do momentu, kiedy mięso zmieni kolor na brązowy, zdejmij patelnię z ognia i ostrożnie wylej z niej tłuszcz.
* dodaj puszkę czerwonej fasoli wraz z zalewą, puszkę pulpy z pomidorów, chili i sól. Wymieszaj i ustaw duży płomień pod patelnią.
* gdy całość zacznie się gotować zmniejsz płomień i gotuj przez ok. 10 minut aż większość wody odparuje.
* przełóż na talerze i gotowe! Możesz podać z tortillą przenną lub kukurydzianą lub po prostu z chlebkiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
...i wołowiny. Co tu robi indyk i fasola?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Indyk jest rzeczywiście nieortodoksyjny, ale fasola?
Zawsze mi się wydawało, że to obowiązkowy składnik tego dania...
gruebel_2.gif



Zrobiłam dziś coś podobnego, z mięsa mieszanego wołowo - wieprzowego, tylko dodałam czosnek i kilka pieczonych, pozbawionych skóry papryk (mrożonych). Podczas duszenia podlewałam domowym bulionem z kurczaka. Zamiast pulpy pomidorowej dałam domowe słoikowe pomidory śliwkowe.
Pyszne wyszło, będę powtarzać.