- Lut 10, 2009
- 90
- 0
- 0
Przepis na chili con carne znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych- 'Cookie Baker Lynn'.
Bardzo zmaczne i sycące danie a przy tym proste do wykonania
Przepis nieco zmodyfikowałam. Polecam!
Chili con carne
Składniki:
* 1 papryczka pepperoni
* 1/2 cebuli
* 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego (dałam z indyka)
* 1 puszka pulpy pomidorowej
* 1 puszka fasoli czerwonej w zalewie
* 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
* sól do smaku
Wykonanie:
* mięso włóż na patelnię, dodaj cebulkę i paprykę i ustaw średni ogień pod patelnią. Nie dolewaj oleju- tłuszcz ma się wytopić z mięsa.
* mieszaj aż do momentu, kiedy mięso zmieni kolor na brązowy, zdejmij patelnię z ognia i ostrożnie wylej z niej tłuszcz.
* dodaj puszkę czerwonej fasoli wraz z zalewą, puszkę pulpy z pomidorów, chili i sól. Wymieszaj i ustaw duży płomień pod patelnią.
* gdy całość zacznie się gotować zmniejsz płomień i gotuj przez ok. 10 minut aż większość wody odparuje.
* przełóż na talerze i gotowe! Możesz podać z tortillą przenną lub kukurydzianą lub po prostu z chlebkiem.
Bardzo zmaczne i sycące danie a przy tym proste do wykonania

Chili con carne

Składniki:
* 1 papryczka pepperoni
* 1/2 cebuli
* 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego (dałam z indyka)
* 1 puszka pulpy pomidorowej
* 1 puszka fasoli czerwonej w zalewie
* 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
* sól do smaku
Wykonanie:
* mięso włóż na patelnię, dodaj cebulkę i paprykę i ustaw średni ogień pod patelnią. Nie dolewaj oleju- tłuszcz ma się wytopić z mięsa.
* mieszaj aż do momentu, kiedy mięso zmieni kolor na brązowy, zdejmij patelnię z ognia i ostrożnie wylej z niej tłuszcz.
* dodaj puszkę czerwonej fasoli wraz z zalewą, puszkę pulpy z pomidorów, chili i sól. Wymieszaj i ustaw duży płomień pod patelnią.
* gdy całość zacznie się gotować zmniejsz płomień i gotuj przez ok. 10 minut aż większość wody odparuje.
* przełóż na talerze i gotowe! Możesz podać z tortillą przenną lub kukurydzianą lub po prostu z chlebkiem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: