Kringle-norweski zawijaniec drozdzowy

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
007.JPG
Moj wypiek jest z budyniem waniliowym (ugotowanym na gesto,na pol litra mleka)
Mozna posypac dodatkowo rodzynkami, albo mielonymi migdalami.
Jest kilka wariantow kringli -moga byc w ksztalcie rolady,weza,zawijasa,"rynienki".

Przepis na moj:

Ugotowac gesty budyn na pol litra mleka. Ostudzic.
Na ciasto:
4 dl mleka (lekko cieplego)
60 gr drozdzy (torebka suszonych)
180 gr masla
50 gr cukru
2 jajka
700 gr maki
Drozdze rozpuscic w cieplym mleku, dodac rozpuszczone maslo i reszte skladnikow-wyrobic porzadnie (ja robotem).
Przykryc ciasto i do cieplego miejsca na ok.godzine. Wyrobic jeszcze raz, rozwalkowac na prostokat (moj mial ok.60/30), rozsmarowac budyn (zostawiajac ok.3-4 cm od brzegow), posypac rodzynkami i zwinac rulon. Wylozyc do tortownicy (u mnie 30 cm) i odstawic do ponownego wyrosniecia na ok.pol godz.
Posmarowac rozbeltanym jajkiem, posypac grubym cukrem i cynamonem. Piec w temp.180/200 st C ok. godz.
Poczekac az ostygnie i dopiero wtedy kroic, bo inaczej bedzie wygladal jak zakalec.

006.JPG

011.JPG
 

Załączniki

  • 006.JPG
    006.JPG
    159.3 KB · Wyświetleń: 43
  • 011.JPG
    011.JPG
    105.5 KB · Wyświetleń: 42
  • 007.JPG
    007.JPG
    143.8 KB · Wyświetleń: 52
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Wygląda świetnie!
mniam.gif
 

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Dziękuję za przepis
cvety.gif

a to w formie rynienki to jak
gruebel_2.gif

i jeszcze jedno pytanie to dl przy mleku to co to było bo znaleźć nie umiem
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
001.JPG

002.JPG

005.JPG

Sie tesciowa ucieszy(mam nadzieje),bo to na jej urodziny
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • 001.JPG
    001.JPG
    71.2 KB · Wyświetleń: 24
  • 002.JPG
    002.JPG
    153.2 KB · Wyświetleń: 23
  • 005.JPG
    005.JPG
    88.8 KB · Wyświetleń: 22

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
to mnie chyba na oczy padło, że nie widziałam wcześniej tego ciasta. Bardzo smakowite. Jeszcze nigdy nie robiłam z budyniem, więc już najwyższa pora.
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Duende,ten moj pierwszy fajnie wyglada,ale sie bardzo dlugo piekl i byl lekko ciagnacy w srodku.Ja ci radze zrobic w formie rolady albo wienca,bo sie szybciej piecze.
wink.gif
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
powim Wam, że na szczęście nie dałam go do tortownicy a zwinęłam w koło i rośnie na dużej blasze od piekarnika, jest wieeeelki i wciąż rośnie
icon_smile.gif

Za 15 minut właczam pieczenie. Na wierzchu zamiast kruszonki dałam sezam. Żeby było mniej kalorycznie
icon_smile.gif
rofl.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Ten pierwszy zwinelam w tortownicy ¤30 cm,a ten drugi na blasze 30/40.No,duuuze te kringle sa,duze.I na koniec dobra wiadomosc-mozna pokroic juz ostudzone i zamrozic.
lecker.gif
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
niebo w gębie
icon_smile.gif

pulchniutkie, miękkie ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach samo. Budyń w środku jest genialny. Na 100% będę powtarzała wielokrotnie ten zawijaniec
icon_smile.gif

Wielkie dzięki za przepis!!
anbetung.gif
anbetung.gif

Syn teraz robi zdjęcia, wkleję niebawem.
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
kringle sie pieka z okazji przedswiatecznego spotkania w dzieciecej "szkolce srodowej"