- Kwi 4, 2007
- 6,637
- 0
- 0

Moj wypiek jest z budyniem waniliowym (ugotowanym na gesto,na pol litra mleka)
Mozna posypac dodatkowo rodzynkami, albo mielonymi migdalami.
Jest kilka wariantow kringli -moga byc w ksztalcie rolady,weza,zawijasa,"rynienki".
Przepis na moj:
Ugotowac gesty budyn na pol litra mleka. Ostudzic.
Na ciasto:
4 dl mleka (lekko cieplego)
60 gr drozdzy (torebka suszonych)
180 gr masla
50 gr cukru
2 jajka
700 gr maki
Drozdze rozpuscic w cieplym mleku, dodac rozpuszczone maslo i reszte skladnikow-wyrobic porzadnie (ja robotem).
Przykryc ciasto i do cieplego miejsca na ok.godzine. Wyrobic jeszcze raz, rozwalkowac na prostokat (moj mial ok.60/30), rozsmarowac budyn (zostawiajac ok.3-4 cm od brzegow), posypac rodzynkami i zwinac rulon. Wylozyc do tortownicy (u mnie 30 cm) i odstawic do ponownego wyrosniecia na ok.pol godz.
Posmarowac rozbeltanym jajkiem, posypac grubym cukrem i cynamonem. Piec w temp.180/200 st C ok. godz.
Poczekac az ostygnie i dopiero wtedy kroic, bo inaczej bedzie wygladal jak zakalec.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: