Kotlet pożarski*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Wszystkie przepisy na te kotlety są b. podobne ale w niektórych dodaje się bułkę tartą w innych moczoną, w jednych masło rozpuszczone w innych po prostu miękkie, no i w niektórych widziałam dodatek gałki muszkatołowej. Ale ponieważ jak zwróciłam uwagę nie jest to dodatek niezbędny aby kotlet był kotletem pożarskim więc pominęłam go w swoim przepisie ( bo nie lubię) No i mam nadzieję, że pierwowzór był podobny do tego co ja zrobiłam:

0,5 kg mięsa z drobiu ( często spotykałam się, że ma to być pierś z kurczaka albo też mięso z całej kury-ja miałam mięso indycze)
1-2 żółtka (dałam 1 duże)
1 bułka kajzerka ( rozmoczona w mleku lub wodzie)
3 łyżki rozpuszczonego masła
1 białko ubite na sztywno
sól, pieprz

bułka tarta do panierowania ( może być dodatkowo jajko rozmącone lub samo białko)
klarowane masło do smażenia (ja dodałam jeszcze trochę oleju)

Mięso przepuścić przez maszynkę, przepuścić również odciśniętą (ale nie za bardzo) bułkę, dodać żółtko, masło, przyprawy i dokładnie wyrobić, na koniec dodać ubite na sztywno białko, delikatnie wmieszać do masy mięsnej. Formować kotlety ( nie wiem czy w kuchni rosyjskiej powinny być owalne czy okrągłe i czy to ma jakieś znaczenie, ale ja na wszelki wypadek zrobiłam i takie i takie
icon_wink.gif
)
Kotlety panierować w bułce tartej ( lub w jajku i bułce) i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto ( no może nie aż tak jak pączki, ale niech go będzie więcej na patelni niż zwykle).
Kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiekać jeszcze trochę w piekarniku. ( ja z termoobiegiem dopiekałam-były w środku puszyste a na zewnątrz przyjemnie chrupiące)

Podawać z warzywami z wody

U mnie były dziś z frytkami i marchewkami mini

po_arski_002.jpg

po_arski_007.jpg
 

Załączniki

  • po_arski_002.jpg
    po_arski_002.jpg
    118.7 KB · Wyświetleń: 5
  • po_arski_007.jpg
    po_arski_007.jpg
    98.2 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Beatko, ja pożarskie robię bardzo podobnie. Tylko bułkę namaczam w mleku, nie w wodzie. A jak ty robiłaś?
icon_smile.gif


Zupełnie w biegu wrzucam zdjęcie kotletów zrobionych w czoraj z okazji Festiwalu Kuchni Rosyjskiej.


DSC_0626.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0626.JPG
    DSC_0626.JPG
    99 KB · Wyświetleń: 5

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Twoje także są bardzo apetyczne
icon_biggrin.gif
i te małe marcheweczki!
mniam.gif
Mleka w zasadzie wcale tak dużo do tego nie odzie, jakieś pół szklanki.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie wiem z czym podaje się kotlety pożarskie, ale znalazłam bardzo interesujący sos, właśnie do kotletów drobiowych. Nie będę go robiła, bo już dwa razy pożarskie to wystarczy, ale wpiszę go do niewypróbowanych, może ktoś będzie chciał je podać w sosie. Jest to sos z bakaliami, dość pracochłonny, ze względu na rosyjski sposób przygotowania sosu rumianego podstawowego. Natomiast może być bardzo smaczny.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Mała_Mi @ 26 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=828022Twoje także są bardzo apetyczne
icon_biggrin.gif
i te małe marcheweczki!
mniam.gif
Mleka w zasadzie wcale tak dużo do tego nie odzie, jakieś pół szklanki.
Ja już nawet miałam namoczyć w mleku, ale pudełko okazało się prawie puste, a mnie była ta reszta potrzebna do czego innego
icon_lol.gif


Seniorko, zaraz sobie popatrzę na ten sos, z bakaliami, to może być to co mi się spodoba.
 

Ignesia

Member
Lut 26, 2009
1
0
0
wink.gif
Witam serdecznie, jestem nowa, tutaj, ale zafascynowało mnie to smaczne forumowisko, chętnie bedę dzieliła się swoimi uwagami, a wracając do tematu kiedy robię kotlety pozarskie to roztopione masło ucieram z zóltkami na pulchną masę, mikserem bądż trzepaczką, są one wtedy delikatniejsze, jak to mówią rozpływają się w ustach
lecker.gif
 

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Beato, Mi piękne te Wasze kotlety.

ja też robiłam, ale formowanie to mi nie szło za bardzo
rofl.gif


kotlety_po_arskie_1.jpg
 

Załączniki

  • kotlety_po_arskie_1.jpg
    kotlety_po_arskie_1.jpg
    45.1 KB · Wyświetleń: 5

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
atina @ 28 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=829072Vidar jakie śliczne kształty
icon_smile.gif
seniorka @ 28 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=829208Vidar, kotlety jak na wystawę. Tak apetyczne, że żałuję iż to tylko na monitorze. Z czym je podajesz?
Dziekuje
wink.gif

Jestem nudna az do przesady i zaserwuje je z surowka dwudniowa.Bo ja wszystko robie z dodatkiem tej surowki.No prawie
icon_wink.gif

A kotlety zrobilam z 1,5 kg filetow(wyprawka dla syna+jutrzejszy obiad dla 10 osob)
icon_lol.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Mi, fajny kształt. Muszę uformować takie przy następnym smażeniu.