- Kwi 28, 2008
- 28
- 0
- 0
Z okazji dzisiejszego Shrove Tuesday  (Pancake Day) 

U mnie bardziej amerykanskie niz angielskie (te drugie zrobie dzisiaj na kolacje).

U mnie bardziej amerykanskie niz angielskie (te drugie zrobie dzisiaj na kolacje).
Nalesniki:
300g pszennej maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzeczki drobno pokrojonego cienkiego szczypiorku
4 cienko pokrojone kawalki grubego szczypioru (z dymka)
300ml mleka
50g masla roztopionego i ostygnietego
2 jajka, lekko roztrzepane
200g wedzonego lososia
sol
pieprz cytrynowy
Sos:
6 lyzek stolowych crème fraîche (lub kwasnej smietany)
sok z 1 cytryny
2 lyzki stolowe oplukanych kaparow
2 lyzki stolowe posiekanego koperku + kilka galazek do dekoracji
W misce wymieszac make, proszek do pieczenia, oba rodzaje szczypiorku i duza szczypte soli. Dodac mleko i calosc miksowac na malych obrotach. Dodac jajka i maslo, calosc ponownie zmiksowac (ciasto ma byc geste). Doprawic pieprzem cytrynowym.
Rozgrzac patelnie z powloka nieprzywieralna i na rozgrzana klasc po lyzce stolowej ciasta. Smazyc dopoki na nalesniku nie pojawia sie male dziurki, wtedy odwrocic nalesnik na druga strone i smazyc jeszcze chwile, az nalesnik bedzie lekko brazowy (slowo zloty wydalo mi sie jakies takie nieodpowiednie ). Wysmazyc cale ciasto, nalesniki odkadac na duzy talerz.
). Wysmazyc cale ciasto, nalesniki odkadac na duzy talerz.
Smietane wymieszac z sokiem z cytryny i kaparami, dodac polowe porcji koperku. Na talerz polozyc dwa nalesniki, na wierzchu kazdego polozyc kawalek lososia i dodac sos. Calosc posypac koperkiem.
Zrodlo: Magazyn Olive, Grudzien 2008

Nalesniki:
300g pszennej maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzeczki drobno pokrojonego cienkiego szczypiorku
4 cienko pokrojone kawalki grubego szczypioru (z dymka)
300ml mleka
50g masla roztopionego i ostygnietego
2 jajka, lekko roztrzepane
200g wedzonego lososia
sol
pieprz cytrynowy
Sos:
6 lyzek stolowych crème fraîche (lub kwasnej smietany)
sok z 1 cytryny
2 lyzki stolowe oplukanych kaparow
2 lyzki stolowe posiekanego koperku + kilka galazek do dekoracji
W misce wymieszac make, proszek do pieczenia, oba rodzaje szczypiorku i duza szczypte soli. Dodac mleko i calosc miksowac na malych obrotach. Dodac jajka i maslo, calosc ponownie zmiksowac (ciasto ma byc geste). Doprawic pieprzem cytrynowym.
Rozgrzac patelnie z powloka nieprzywieralna i na rozgrzana klasc po lyzce stolowej ciasta. Smazyc dopoki na nalesniku nie pojawia sie male dziurki, wtedy odwrocic nalesnik na druga strone i smazyc jeszcze chwile, az nalesnik bedzie lekko brazowy (slowo zloty wydalo mi sie jakies takie nieodpowiednie
Smietane wymieszac z sokiem z cytryny i kaparami, dodac polowe porcji koperku. Na talerz polozyc dwa nalesniki, na wierzchu kazdego polozyc kawalek lososia i dodac sos. Calosc posypac koperkiem.
Zrodlo: Magazyn Olive, Grudzien 2008