Nalesniki (pancakes) z wedzonym lososiem i cytrynowo-kaparowym crème fraîche

zawszepolka

Member
Kwi 28, 2008
28
0
0
Z okazji dzisiejszego Shrove Tuesday (Pancake Day)
icon_smile.gif
U mnie bardziej amerykanskie niz angielskie (te drugie zrobie dzisiaj na kolacje).

Nalesniki:

300g pszennej maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzeczki drobno pokrojonego cienkiego szczypiorku
4 cienko pokrojone kawalki grubego szczypioru (z dymka)
300ml mleka
50g masla roztopionego i ostygnietego
2 jajka, lekko roztrzepane
200g wedzonego lososia
sol
pieprz cytrynowy

Sos:

6 lyzek stolowych crème fraîche (lub kwasnej smietany)
sok z 1 cytryny
2 lyzki stolowe oplukanych kaparow
2 lyzki stolowe posiekanego koperku + kilka galazek do dekoracji

W misce wymieszac make, proszek do pieczenia, oba rodzaje szczypiorku i duza szczypte soli. Dodac mleko i calosc miksowac na malych obrotach. Dodac jajka i maslo, calosc ponownie zmiksowac (ciasto ma byc geste). Doprawic pieprzem cytrynowym.
Rozgrzac patelnie z powloka nieprzywieralna i na rozgrzana klasc po lyzce stolowej ciasta. Smazyc dopoki na nalesniku nie pojawia sie male dziurki, wtedy odwrocic nalesnik na druga strone i smazyc jeszcze chwile, az nalesnik bedzie lekko brazowy (slowo zloty wydalo mi sie jakies takie nieodpowiednie:)). Wysmazyc cale ciasto, nalesniki odkadac na duzy talerz.
Smietane wymieszac z sokiem z cytryny i kaparami, dodac polowe porcji koperku. Na talerz polozyc dwa nalesniki, na wierzchu kazdego polozyc kawalek lososia i dodac sos. Calosc posypac koperkiem.

Zrodlo: Magazyn Olive, Grudzien 2008

pancakes_01.jpg

pancakes_02.jpg

 

Załączniki

  • pancakes_01.jpg
    pancakes_01.jpg
    16.6 KB · Wyświetleń: 0
  • pancakes_02.jpg
    pancakes_02.jpg
    18.5 KB · Wyświetleń: 0