- Kwi 28, 2008
- 28
- 0
- 0
Z okazji dzisiejszego Shrove Tuesday (Pancake Day)
U mnie bardziej amerykanskie niz angielskie (te drugie zrobie dzisiaj na kolacje).
Nalesniki:
300g pszennej maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzeczki drobno pokrojonego cienkiego szczypiorku
4 cienko pokrojone kawalki grubego szczypioru (z dymka)
300ml mleka
50g masla roztopionego i ostygnietego
2 jajka, lekko roztrzepane
200g wedzonego lososia
sol
pieprz cytrynowy
Sos:
6 lyzek stolowych crème fraîche (lub kwasnej smietany)
sok z 1 cytryny
2 lyzki stolowe oplukanych kaparow
2 lyzki stolowe posiekanego koperku + kilka galazek do dekoracji
W misce wymieszac make, proszek do pieczenia, oba rodzaje szczypiorku i duza szczypte soli. Dodac mleko i calosc miksowac na malych obrotach. Dodac jajka i maslo, calosc ponownie zmiksowac (ciasto ma byc geste). Doprawic pieprzem cytrynowym.
Rozgrzac patelnie z powloka nieprzywieralna i na rozgrzana klasc po lyzce stolowej ciasta. Smazyc dopoki na nalesniku nie pojawia sie male dziurki, wtedy odwrocic nalesnik na druga strone i smazyc jeszcze chwile, az nalesnik bedzie lekko brazowy (slowo zloty wydalo mi sie jakies takie nieodpowiednie
). Wysmazyc cale ciasto, nalesniki odkadac na duzy talerz.
Smietane wymieszac z sokiem z cytryny i kaparami, dodac polowe porcji koperku. Na talerz polozyc dwa nalesniki, na wierzchu kazdego polozyc kawalek lososia i dodac sos. Calosc posypac koperkiem.
Zrodlo: Magazyn Olive, Grudzien 2008

Nalesniki:
300g pszennej maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzeczki drobno pokrojonego cienkiego szczypiorku
4 cienko pokrojone kawalki grubego szczypioru (z dymka)
300ml mleka
50g masla roztopionego i ostygnietego
2 jajka, lekko roztrzepane
200g wedzonego lososia
sol
pieprz cytrynowy
Sos:
6 lyzek stolowych crème fraîche (lub kwasnej smietany)
sok z 1 cytryny
2 lyzki stolowe oplukanych kaparow
2 lyzki stolowe posiekanego koperku + kilka galazek do dekoracji
W misce wymieszac make, proszek do pieczenia, oba rodzaje szczypiorku i duza szczypte soli. Dodac mleko i calosc miksowac na malych obrotach. Dodac jajka i maslo, calosc ponownie zmiksowac (ciasto ma byc geste). Doprawic pieprzem cytrynowym.
Rozgrzac patelnie z powloka nieprzywieralna i na rozgrzana klasc po lyzce stolowej ciasta. Smazyc dopoki na nalesniku nie pojawia sie male dziurki, wtedy odwrocic nalesnik na druga strone i smazyc jeszcze chwile, az nalesnik bedzie lekko brazowy (slowo zloty wydalo mi sie jakies takie nieodpowiednie
Smietane wymieszac z sokiem z cytryny i kaparami, dodac polowe porcji koperku. Na talerz polozyc dwa nalesniki, na wierzchu kazdego polozyc kawalek lososia i dodac sos. Calosc posypac koperkiem.
Zrodlo: Magazyn Olive, Grudzien 2008

